Skupili smo neke zanimljive činjenice o tijelu vašeg novorođenčeta.

1# Termin poroda, ma dajte

Malo je poznato da se tek četiri posto beba rodi na predviđeni termin.

2# 4. tromjesečje?

Kako bismo mogli održati uspravan položaj i hodati, ljudska je zdjelica manja od drugih primata. To je jedan od razloga zašto se ljudske bebe rađaju nakon 9 mjeseci odnosno prije no što su potpuno razvijene dok još uvijek mogu proći kroz majčinu zdjelicu. Zato prva tri mjeseca života djeteta liječnici često govore o "4. tromjesečju trudnoće ".

3# Nevjerojatno

Količina krvi u tijelu novorođenčeta odgovara otprilike jednoj šalici.

4# Snažan poput Popaja

Stisak šakice bebe toliko je čvrst i jak da dijete može visiti slobodno i nositi težinu svog tijela držeći se ručicama.

5# Nema koljena

Bebe nemaju prava koljena kad se rode. Njihova koljena sastoje se isključivo od hrskavice koja se ne vidi na rentgenskom snimku. Tek nakon šestog mjeseca života, koštane strukture polako se formiraju.

6# Rekordan rast

Kad bi dijete svake godine toliko raslo kao što raste u prvoj godini, za svoj 18. rođendan bilo bi visoko 5 metara.

7# Jedan pas, dva psa

S otprilike 6 mjeseci bebe zaključe da je svaki objekt jedinstven. Kad dijete od tog trenutka primjerice vidi psa koji prođe pored njega, zaključuje da je to isti pas za svakog sljedećeg koji naiđe.

8# Multitasking

Do otprilike 7. mjeseca života bebe mogu istovremeno sisati odnosno gutati i disati. (Većina odraslih pokušat će sada isprobati ovu vještinu, no oprezno! to mogu samo bebe).

9# Svjetlo u tami

Djetetov mozak se može usporediti s fenjerom: u određenoj mjeri obasjava (percipira) sve stvari u svom okruženju. Mozak odraslih, s druge strane, djeluje više kao džepna lampa: pažnja je fokusirana na određenu stvar ili aktivnost, a pozadina je u mraku.

10# Veliko stopalo

S 12 mjeseci stopalo vašeg djeteta ima pola veličine stopala kojeg će imati kad potpuno naraste.

11# Prvi zubić

Dok se kod većina beba prvih nekoliko zubića pojavi između 5. i 8. mjeseca, u oko 1 u 2000 slučajeva, bebe se rode sa zubićima. Istaknuti povijesni primjeri ljudi koji su se rodili sa zubom su Napoleon Bonaparte ili Julije Cezar.

Tekst: M.B.

Tekst: Profimedia