Beba od nekoliko mjeseci treba moći sama držati glavicu i dalje nastaviti jačati mišiće cijeloga tijela kako bi kasnije naučila sjediti, puzati, a zatim i hodati. Za sveobuhvatan razvoj koji je pred njom najbolje je da što češće boravi u ležećem položaju na trbuhu. Za roditelje to znači da bebu trebaju postavljati u taj položaj vrlo rano kako bi se naučila na njega.

Iako bi beba mogla protestirati kad je stavite na trbuh, nemojte se dati smesti. Postavljate je na trbuh barem dva do tri puta na dan, a nakon prvog mjeseca i češće. Takav položaj možete odlično ostvariti na podu ili na druge načine:

  • Ruke. Primite dijete trbuhom prema dolje na podlaktice. Ovaj položaj pomaže kod kolika jer su topli dlanovi i prsti položeni na djetetov trbuh i lagano ga masira.
postavljanje bebe u položaj na trbuh
, Image: 300703191, License: Royalty-free, Restrictions: Specifically, you may not use the Images in ways or contexts that might reasonably be construed as pornographic, defamatory, libellous or otherwise unlawful; Specifically, you may not use images depicting any model in any unduly controversial or unflattering context, unless accompanied with a statement indicating that the person is a model and the images are being used for illustrative purposes only., Model Release: no, Credit line: Profimedia, Cultura RM
  • Trbuh: Beba leži na vašem trbuhu ili na prsima te se s vremenom interesira za vaše lice i podiže glavicu kako bi vas pogledalo.
postavljanje bebe u položaj na trbuh
  • Rame. Beba leži na vašem ramenu i zbog položaja s vremenom počinje dizati glavicu.
postavljanje bebe u položaj na trbuh
  • Krilo. Beba leži na koljenima roditelja u položaju na trbuhu.

Na podlozi

Od 6. tjedna možete dijete polegnuti na trbuh na tvrdu podlogu na podu polako spuštajući mu glavicu. Jako je važno da je podloga tvrda kako bi dijete osjetilo svoje tijelo i čvrst oslonac kad se rukicama počne odgurivati i podizati glavicu (izbjegavajte debele spužve ili debele mekane podloge jer dijete kroz njih propada i ne osjeća sigurnost za učenje novih pokreta).

Najbolje je takve vježbice raditi kad je dijete sito i zadovoljno čime ćete povećati šanse da zavoli taj položaj i smatra ga zabavnim. Igrajte se šarenim igračkama koje će dijete s vremenom željeti dosegnuti. Po želji možete bebi pod rukice i pazuhe staviti zarolani ručnik kao potporu. Vidjet ćete kad će se dijete umoriti i početi polako pokazivati nervozu pa ćete ga jednostavno uzeti na ruke ili okrenuti na leđa.

postavljanje bebe u položaj na trbuh

Položaj na trbuhu nije za spavanje

Dok je tijekom dana poželjno postavljati bebu u taj položaj, za noć i spavanje on se ne preporučuje zbog povećanog rizika od iznenadne dojenačke smrti. Zato se preporučuje bebu postavljati na leđa odnosno pod leđa joj postavljati ručnik kako bi bilo u laganom položaju na boku. Djeca koja se već nauče okretati s nekoliko mjeseci mogla bi se okrenuti na trbuh tijekom sna. Vraćajte ga u položaj na leđa.

Tekst: I.Š.

Foto: Profimedia