Novorođene bi bebe trebale spavati na udobnoj, tvrđoj i ravnoj površini, jer davanjem neprikladnog mekanog jastuka bebi, može doći do gušenja. Možete ispod madraca na kojem beba spava (gdje će biti glava) staviti nešto što će napraviti blagu ukošenost, dakle cijelo će tijelo biti ravnomjerno ukošeno. Mnogi pedijatri smatraju kako davanjem dekica ili jastuka bebama zapravo povećavate rizik od sindroma iznenadne dojenačke smrti.

Bebe mlađe od 2 godine

Djeci mlađoj od 2 godine se ne preporučuju jastuci, a najbolje je djetetu dati jastuk tek kada prelazi iz kolijevke u krevet (ako je uopće spavalo u svom krevetiću), a to je otprilike između 18. i 24. mjeseca života. U prvih nekoliko godina života djeca ne mogu osjetiti neugodu zbog toga što nemaju jastuk tijekom spavanja, stoga nemojte misliti da im to utječe na kvalitetu spavanja.

Ako ipak ne možete zamisliti da vam dijete spava bez jastuka, tamo negdje nakon prve godine izaberite čvrsti, ravni i najmanji jastuk. Uskoro ćete vidjeti bježi li dijete s njega ili ostaje na njemu, jer rijetko koje dijete mirno spava i ne mijenja poze. Obično su svugdje više nego na jastucima. Nikako pod bebu ne stavljajte mekani pernati jastuk, jer može izazvati alergijsku reakciju i uzrokovati gušenje.

Kakvi trebaju biti jastuci za najmlađe

Jastuci napravljeni za mlađu djecu su sintetički (najlošiji izbor), antialergijski, memorijski ili spužvasti. Takvi se jastuci preporučuju bebama koje imaju zdravstvenih problema poput deformacije lubanje ili bolesti kralježnice. U takvim slučajevima liječnici preporučuju anatomski ili ortopedski jastuk.  Jastuk za bebe se najviše preporučuje kao preventivna mjera protiv zaležane glavice. Postoje različite vrste jastuka, a neke od njih su klinasti jastuk i ergonomski jastuk.

Klinasti jastuk je dizajniran u obliku kosine, a zbog nagiba djetetu kod prehlada olakšava iskašljavanje i disanje. Preporučuje se i bebama koje imaju refluks.

Ergonomski jastuk se najčešće odnosi na madrac koji bebi pruža osjećaj zaštićenosti kao u maminom trbuhu i zadržava kralježnicu blago zaobljenom. Postoje jastuci i za fiksiranje bebe, za nošenje i za dojenje.

trebaju-li-bebe-jastuk
, Image: 165564886, License: Royalty-free, Restrictions: , Model Release: yes, Credit line: Profimedia, Alamy

Fiksiranje bebe

Posebni jastuci koji su namijenjeni fiksiranju bebe u jedan položaj na boku trebali bi pomoći da se beba ne prevrće i ne migolji dok spava. Takvi jastuci imaju zadebljanje koje fiksira bebu, a iako se čine praktičnima, nisu sigurni za bebe.

Dvije su vrste takvih jastuka, prva verzija namijenjena bebama do 6 mjeseci sastoji se od dva jastučića sa strane po dužini između kojih se beba fiksira. Druga verzija ima jastučić koji drži djetetovu glavu fiksiranu ili podignutu u udubinu.

Poznati su slučajevi u kojima je nekoliko beba umrlo zbog gušenja fiksirajućim jastukom i zato prilikom kupovanja opreme za bebe jako pazite što vam uistinu treba.

Jastuci za nošenje

Jastuci za nošenje beba koriste se vrlo kratko dok je novorođenče vrlo malo te omogućavaju lakše nošenje bebe u uspravnom položaju te smanjuju rizik ispadanja bebe. Obično ga koriste oni manje iskusni koji žele pridržati bebu u naručju, a ne znaju bebu dobro primiti.

Takvi su jastuci pogodni za nošenje novorođenčadi koja ima manje od 3 kilograma, ali svakako nisu nužni dio opreme za bebe.

Jastuci za dojenje

Jastuci za dojenje dizajnirani su u obliku polumjeseca, a pozicioniraju bebinu glavu u pravilan položaj prema gore kako bi što lakše uhvatila dojku. Dolaze u obliku slova C ili O, koji se omota oko cijelog tijela. Jastuk za dojenje može sadržavati i pojas koji se pričvrsti za majku. Pomaže i za lakše spavanje budućoj mami tijekom trudnoće ili nakon porođaja.

trebaju-li-bebe-jastuk
Baby holds her mom hand while he is breastfed, Image: 270389284, License: Royalty-free, Restrictions: , Model Release: yes, Credit line: Profimedia, Alamy

Tekst:Ana Zibar

Foto: Profimedia