Studiju su provodili u laboratoriju za spavanje gdje su muškarcima i ženama puštali različite zvukove tijekom spavanja koji su im trebali omesti san. Rezultat je bio vrlo zanimljiv. Muškarci i žene su se budili na potpuno različite zvukove.

Žene su se, neovisno o tome imaju li djecu ili nemaju, najbrže budile na bebin plač. Kod muškaraca bebin plač nije bio ni u prvih deset zvukova koji su ih najbrže budili. Njih je primjerice budio zvuk muhe koja leti, autoalarma ili vjetra. Znanstvenici su takav rezultat objasnili pomoću evolucije. Žene se bude na zvukove i prijetnje koje bi mogle ugroziti njihovo dijete, a muškarci se koncentriraju na zaštitu čitave obitelji.

Činjenica da se muškarci nisu budili na bebin plač, međutim potvrđuje da oni to ne rade namjerno, dapače oni se iz sna jednostavno nisu mogli probuditi jer je to evolucija očito tako uredila. Mogli bismo sada zaključiti da je zato najbolje brigu o djeci prepustiti ženama. Ipak, dragi tate, pokazalo se da se jednako budite na tiho meškoljenje bebe i malo cviljenja, tako da tada svakako možete otvoriti oči i pomoći majci vaše djece.

Tekst: I.Š.

Foto: Profimedia