Na internetu ste možda već naišli na izraz purple crying ili purpurni plač. Zapravo to je samo drugi naziv za kolike. Razlog tog preimenovanja leži u boljem opisu faze u kojoj se beba nalazi.

Riječi PURPLE opisuje sljedeće:

P (peak) se odnosi na vrhunac plača koji se događa oko 6. tjedna nakon rođenja.

U (unexpected) označava iznenadnu pojavu plača i njegov prestanak.

R (resists soothing) se odnosi na nemogućnost smirenja plača.

P (pain - like face) se odnosi na izgled bebe koja djeluje kao da je u bolovima, a zapravo nije.

L (long lasting) označava dugotrajnost plača koji može trajati i više od 5 sati.

E (evening) označava doba dana kada se kolike javljaju, odnosno kasno poslijepodne i večer.

Što su zapravo kolike?

Kolike su nekontrolirani plač koji se javlja sa oko 2 tjedna bebina života, imaju vrhunac oko šestog tjedana i prestaju otprilike kada beba navrši 3 ili 4 mjeseca. Obično se prepoznaju prema pravilu broja tri. Odnosno, beba plače 3 sata dnevno, 3 dana u tjednu, 3 tjedna za redom. One se javljaju obično u večernjim satima, za vrijeme ilineposredno nakon jela. Beba se grči, stenje i napreže, te sečinida joj je lakše nakon puštanjaplinova ilipražnjenja stolice. Smirenje joj često donosi nošenje, vožnja ili zvukovi poput sušila za kosu, nape, usisavača...

Kako smiriti kolike?

Iako i mnogi stručnjaci smatraju da za kolike nema lijeka i da tu fazu roditelji jednostavno moraju nekako preživjeti - rješenje postoji! Dr. Harvey Karp, renomirani pedijatar i stručnjak za dječji razvoj, dao je rješenje u svojoj knjizi Najsretnija beba u kvartu. Ubrzo su milijuni roditelja dobili dugo potrebnu konkretnu pomoć i prozvali ga šaptaćem beba. Doktor Karp je uvidio da bebama kao da nedostaje četvrto tromjesečje trudnoće, te da je uzrok kolika - bebina podstimuliranost. Unatoč brojnim podražajima iz okoline, iz bebine perspektive ti podražaji nisu oni koji joj trebaju. Nakon punih devet mjeseci u maminom trbuhu, bebi treba pružiti uvjete koje je imala u maternici kako bi joj se olakšala prilagodba na naš svijet, te osiguralo utočište kada nakon upijanja brojnih informacija postane premorena.

Upravo 5 koraka koje je osmislio dr. Karp pružaju bebi ono što joj je potrebno i aktiviraju njezin umirujući refleks. Zahvaljujući njemu otkriveno je da bebe, ali i odrasli, imaju urođeni refleks koji nas dovodi u stanje smirenosti i opuštenosti. Samo ga treba znati pravilno aktivirati. Povijanje, trbuh/bok pozicija kada je beba budna, ljuljuškanje, bijeli šum i dojenje su tehnike koje smiruju i najjače kolike u svega nekoliko minuta.

Jeste li se ikada zapitali zašto su u rodilištima bebe često povijene? Upravo zato što se uvidjelo da su na taj način mirnije i da ne plaču. O tome kako pravilno smiriti kolike govori se i vježba pod vodstvom The Happiest Baby edukatorice, Ive Brčić, u Centru za djecu i roditelje novog doba na adresi Ilica 155 u Zagrebu.

Za više informacija obratite se na najsretnijabeba@gmail.com.

Tekst: I. B.

Foto: Profimedia