Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Naučite umiriti kolike ili purpurni plač

Roditelji često tvrde da se kolike kod njihove bebe nisu mogle smiriti. No pitanje je jesu li iskoristili sve tehnike za smirivanje ili isprobali samo neku od njih. Jer oni koji su isprobali svih 5 korama za umirivanje prema dr ...

Na internetu ste možda već naišli na izraz purple crying ili purpurni plač. Zapravo to je samo drugi naziv za kolike. Razlog tog preimenovanja leži u boljem opisu faze u kojoj se beba nalazi.

Riječi PURPLE opisuje sljedeće:

P (peak) se odnosi na vrhunac plača koji se događa oko 6. tjedna nakon rođenja.

U (unexpected) označava iznenadnu pojavu plača i njegov prestanak.

R (resists soothing) se odnosi na nemogućnost smirenja plača.

P (pain - like face) se odnosi na izgled bebe koja djeluje kao da je u bolovima, a zapravo nije.

L (long lasting) označava dugotrajnost plača koji može trajati i više od 5 sati.

E (evening) označava doba dana kada se kolike javljaju, odnosno kasno poslijepodne i večer.

Što su zapravo kolike?

Kolike su nekontrolirani plač koji se javlja sa oko 2 tjedna bebina života, imaju vrhunac oko šestog tjedana i prestaju otprilike kada beba navrši 3 ili 4 mjeseca. Obično se prepoznaju prema pravilu broja tri. Odnosno, beba plače 3 sata dnevno, 3 dana u tjednu, 3 tjedna za redom. One se javljaju obično u večernjim satima, za vrijeme ilineposredno nakon jela. Beba se grči, stenje i napreže, te sečinida joj je lakše nakon puštanjaplinova ilipražnjenja stolice. Smirenje joj često donosi nošenje, vožnja ili zvukovi poput sušila za kosu, nape, usisavača...

Kako smiriti kolike?

Iako i mnogi stručnjaci smatraju da za kolike nema lijeka i da tu fazu roditelji jednostavno moraju nekako preživjeti - rješenje postoji! Dr. Harvey Karp, renomirani pedijatar i stručnjak za dječji razvoj, dao je rješenje u svojoj knjizi Najsretnija beba u kvartu. Ubrzo su milijuni roditelja dobili dugo potrebnu konkretnu pomoć i prozvali ga šaptaćem beba. Doktor Karp je uvidio da bebama kao da nedostaje četvrto tromjesečje trudnoće, te da je uzrok kolika - bebina podstimuliranost. Unatoč brojnim podražajima iz okoline, iz bebine perspektive ti podražaji nisu oni koji joj trebaju. Nakon punih devet mjeseci u maminom trbuhu, bebi treba pružiti uvjete koje je imala u maternici kako bi joj se olakšala prilagodba na naš svijet, te osiguralo utočište kada nakon upijanja brojnih informacija postane premorena.

Upravo 5 koraka koje je osmislio dr. Karp pružaju bebi ono što joj je potrebno i aktiviraju njezin umirujući refleks. Zahvaljujući njemu otkriveno je da bebe, ali i odrasli, imaju urođeni refleks koji nas dovodi u stanje smirenosti i opuštenosti. Samo ga treba znati pravilno aktivirati. Povijanje, trbuh/bok pozicija kada je beba budna, ljuljuškanje, bijeli šum i dojenje su tehnike koje smiruju i najjače kolike u svega nekoliko minuta.

Jeste li se ikada zapitali zašto su u rodilištima bebe često povijene? Upravo zato što se uvidjelo da su na taj način mirnije i da ne plaču. O tome kako pravilno smiriti kolike govori se i vježba pod vodstvom The Happiest Baby edukatorice, Ive Brčić, u Centru za djecu i roditelje novog doba na adresi Ilica 155 u Zagrebu.

Za više informacija obratite se na [email protected].

Tekst: I. B.

Foto: Profimedia

Najnovije

Najpopularnije