Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Prepoznajte simptome endometrioze

Kako bismo na vrijeme otkrili bolujemo li od endometrioze, dobro je znati njene simptome, koji se kreću u širokom rasponu... to bi vas čak moglo ponukati da ranije krenete planirati majčinstvo, ako za tim postoje uvjeti

Bolovi u maloj zdjelici

Endometrioza se obično povezuje s bolovima u maloj zdjelici, neredovitim ciklusima, ali i neplodnošću. Simptomi se znatno razlikuju od žene do žene. „Neke žene koje imaju uznapredovalu endometriozu nemaju nikakve simptome i otkriju je sasvim slučajno na pregledu, a druge, sa samo minimalnim razvojem, osjećaju neizdržive bolove u maloj zdjelici i gotovo neprestano trpe grčeve. Većina žena je negdje između ovih dviju krajnosti“, kaže dr. Slavica Vasiljević.

Ako vas brinu policistični jajnici, potrebno je znati da oni ne znače da će nastati endometrioza, iako su hormonski disbalans uz višak masnog tkiva, povećana izloženost estrogenu i problem sa sterilitetom simptomi i policističnih jajnika i endometrioze.

Najčešće između 25. i 35. godine

Potrebno je znati i to da endometrijsko tkivo izvan maternice na hormonske poticaje reagira slično kao i ono u maternici te istovremeno mikroskopski krvari u tijelu. Tom prilikom izlučuje jednu vrstu kemijskog supstrata koji uzrokuje krvarenje okolnih kapilara. S vremenom nastaju ožiljci, priraslice, a na jajnicima „čokoladne“ ciste koje se lako mogu upaliti pod odgovarajućim okolnostima. Endometrioza se najčešće javlja u reproduktivnom periodu, između 25. i 35. godine života, a u menopauzi prestaje.

Rijetko se javlja prije puberteta, iako u rizične grupe spadaju upravo one žene koje su prvu menstruaciju dobile prije 11. godine, ali i one kojima je ciklus kraći od 27 dana te menstruacija traje dulje od sedam dana.

Potisnuta ženstvenost: Tajne poruke endometrioze

Odgađanje rađanja

Rizik se povećava i odgađanjem rađanja i rađanjem poslije 30. godine, ako se koriste vaginalni tamponi u vrijeme najobilnijeg krvarenja, kad u obitelji ima netko tko je imao endometriozu, kad postoje urođene anomalije maternice, jajovoda ili je poremećena funkcija jajnika, ako žena ima višak masnog tkiva, kad pije alkohol...

Pravo liječenje ne nastoji jednostavno lijekovima odstraniti neugodne i bolne simptome, nego potiče organizam da ih sam prevlada i da ih više ne stvara. Osim toga, treba kreirati zdrav životni stil koji će biti individualno prilagođen svakoj oboljeloj ženi posebno i u kojemu će ona moći uživati. Pravi lijek nije gorak, već sladak. Njega liječnik pronalazi za svaku konkretnu pacijenticu i zajedno s pacijenticom. Zdravlje je ravnoteža i užitak! Liječenje je put koji vodi od patnje k radosti.

Tekst: Magda Dežđek i Lena Sudar

Izvor:sensaklub.hr

Foto: Profimedia

Najnovije

Najpopularnije