Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kako pomoći tijelu da se dogodi začeće

Matea ima 37 godina i svoju najveću želju, onu za potomstvom, još nije uspjela ostvariti. Bila je u dugogodišnjoj vezi koja nije rezultirala trudnoćom, a posljednje tri godine u drugoj je vezi, u kojoj također ne uspijeva zanijeti. ...

Život rađa život

Započet ću jednom mudrom izrekom koja kaže: Život rađa život. Kriptične poruke starih mudraca uvijek možemo tumačiti na različite načine i upravo se u tome i očituje njihova mudrost – u mogućnosti širokog razumijevanja i primjene na puno različitih situacija.

Želimo li pomoći začetku djeteta i kvalitetnoj trudnoći, kineska medicina kaže da se moramo pobrinuti za „vrata života“. Energija ili, kako je još nazivaju, esencija bubrega ili jin, toliko je vitalno važna da su je nazvali upravo vratima života. Bubrežni meridijani energijom opskrbljuju čitav niz vitalnih sustava u tijelu: kompletan urogenitalni sustav, žlijezde s unutarnjim lučenjem, kosti (posebice kralježnicu) i zube te centar za sluh i ravnotežu.

Energija bubrega pokretač je naše seksualne želje, plodnosti i rasta. Važno je napomenuti da kad se u kineskoj medicini spominju bubrezi, ne misli se samo na parni organ bubrega nego na poseban dio energetskog sustava tijela koji svojim smještajem odgovara poziciji bubrega.

Potaknuti jin energiju

Ova kineska izreka zapravo nam govori: da bismo pokrenuli novi život, moramo osnažiti svoj. Vrlo često zdravorazumske navike, koje se i u našem narodu provlače generacijama, potaknut će snaženje vitalne energije, a time i energije bubrega. Dakle, kada oživimo život, pokrenut će se i naše tijelo. Redovitost u životnim navikama – ranije ustajanje, lijeganje na vrijeme, redoviti obroci, dovoljno boravka na otvorenom i izloženost suncu te odvajanje vremena za druženje i kvalitetnu zabavu, sve će to, također, pokrenuti životnu energiju. No, jedna je stvar osobito važna za obnovu energije bubrega – odmor.

Naime, živeći današnjim, brzim tempom života, previše smo aktivni – puno radimo, a malo spavamo. Takav iznimno aktivan stil života potiče previše jang energije u našim bubrezima, a pritom se ne nadoknađuje jin energija. No to ne znači da trebamo utonuti u letargiju. Jin energiju možemo potaknuti odmorom ako odvojimo vrijeme za miran vikend. Osobito je važno raditi nešto zajedno s partnerom. Hoćete li nekamo otputovati ili kuhati kod kuće, potpuno je svejedno. U vašoj vezi vi možete biti izvor jin energije – energije mira, „pasivnosti“ koja nas odmara.

Jelovnik

Ovdje bih spomenuo važnost prehrane u snaženju jin energije. Ovo je vrijeme da razmislite o svojoj prehrani i prehrani svog partnera. Jednoličnost mora sići s vašeg menija, a zamijeniti je „živa“ hrana. Živa hrana, kako je ja često zovem, nije ona koja još migolji po tanjuru, nego raznolika, šarolika, bogato začinjena hrana različitih okusa. Ne izbjegavajte slanu hranu jer ona, naime, snaži esenciju bubrega. Naravno, ne treba pretjerivati.

Preporučujem da u svoj jelovnik uključite miso juhe i morsku sol, a izbjegavate šećer i slatka jela. Većina mahunarki, grah – osobito azuki, potiču akumulaciju energije u bubrezima. Morski plodovi, sjemenke suncokreta, buće i crni sezam također stimuliraju plodnost i rast energije. Uspješno je nadoknađuju i male količine mesa ili namirnica životinjskog podrijetla – patka, janjetina, jaje i sir, baš kao i bogate juhe od kostiju.

Grljenje i maženje

Grljenje i maženje su aktivnosti koje su prekrasan izvor jin energije. Na trenutak ostavite seks po strani i diskretno potaknite partnera na grljenje, u početku možda uz film ili popodnevni odmor. Zagrlite ga dok ležite i nemojte činiti ništa posebno. Samo osjetite njegovu prisutnost i koliko ga volite, osjetite koliko vas privlači i koliko vas smiruje njegova blizina. U tom trenutku to će pokrenuti vašu energiju prema njemu. Ta vaša energija, energija žene, po svojoj je prirodi jin energija, a i takav pristup (nenametljiv, indirektan) također ima jin predznak.

Kad tako snažite jin, on će automatski prijeći na vašeg partnera i uravnotežiti ga. Kao reakcija, u njemu će se osnažiti jang i akcija će sigurno krenuti, možda ne odmah istog popodneva, ali ubrzo. Ako, pak, nastupite proaktivno, s konkretnim prijedlogom za seks, što je po svojem predznaku jang pristup, u njemu će se javiti otpor zato što prirodno, kao muškarac, ima jaču jang energiju, a te energije mu ne manjka. Na ovaj način opustit ćete i sebe i njega, a dalje će priroda učiniti svoje.

Tekst: Mirko Vragović

Izvor: www.sensaklub.hr

Foto: Profimedia

Najnovije