Dvoje odjednom

Dvije bebe koje otprilike u isto vrijeme žele jesti, piti ili im treba promijeniti pelene. Pomislit ćete kako je to vrlo teško. I mi se slažemo s tim. No, utješno je to što vjerojatno nemate iskustvo roditeljstva pa nećete imati ni s čim usporediti iskustvo odgajanja dva djeteta odjednom. Od početka će biti naporno, ali ćete to prihvatiti.Mnogobrojni psiholozi govore kako je za dijete, bez obzira na njegovu dob, uvijek stresno kad u kuću dođe mlađi braco ili seka. Mališana od godinu dana može biti teško pripremiti na dolazak bebe jer ne može pojmiti što znači imati brata ili sestru. S druge strane, postoje jednogodišnjaci koji to prihvate kao da se nije niti dogodilo. Zaključak je obično takav, a i praksa tako pokazuje da je razmak od godine dana i manje između prvog i drugog djeteta, manje stresan za starije dijete i obično dijete to lako prihvati jer ne razumije što se zbiva.Nakon rođenja djeteta često u vezi dolazi do pritiska koji bude još i veći ako su odjednom došle dvije bebe. Roditelji su umorniji jer sve rade u duplo. Zbog toga su skloni štedjeti se maksimalno, pobrinuti se da obitelj funkcionira dok vezu obično nesvijesno zapostave. Moguće su jače krize.Prednosti* lakša organizacija obiteljskih aktivnosti* zajedničko odvikavanje od pelena* zajednička igra braće i sestara* djeca se međusobno prihvaćaju kao dio obitelji od samog početkaMane* manje vremena za obje bebe pojedinačno* umor i nedostatak sna kod roditelja* umirivanje dvije bebe koje plaču* hranjenje dvoje djece odjednom* nedostatak vremena za partneraSavjetRoditeljima dvoje djece odjednom mogu biti velik stres. Prihvatite da će vam biti potrebno puno vremena prije negoli sve dođe na svoje mjesto. Ne trebate već prvi ili drugi tjedan nakon porođaja sve imati pod kontrolom. Samo polako.

Tri godine razlike

Psiholozi tvrde da, kod ove razlike među djecom, za vrijeme trudnoće vaše starije dijete već shvaća što se događa i da će dobiti bracu ili seku. Možete ga uključiti u neke aktivnosti vezane uz novu bebu u kući i primijetit ćete da je ono stvarno zainteresirano. Ako se osjeti uključenim u cijelu situaciju, lakše će prihvatiti bebu. Možda ne odmah, ali već nakon godine i pol oni će se zajedno moći igrati. U određenim situacijama dosta će se stvari preklapati. Djeca će biti zajedno u jaslicama, vrtiću i školi i tako će biti nekoliko godina. Vjerojatno će dijeliti i slične interese. Ova razlika među njima vama će osigurati manje stresnih i napornih trenutaka. Ipak, trogodišnjak je premalen da bi bio vam uskočio pričuvati bebu čak i nakratko. On ne shvaća da je beba bespomoćna kad joj silom poželi preoteti igračku. Trogodišnjak možda neće biti do kraja načisto tko je ta nova beba i što to, zapravo, znači imati brata ili seku... pa će vam možda predložiti da je vratite tamo otkuda je beba i došla.Prednosti* više vremena za novu bebu* starije dijete često se zaštitnički odnosi prema beb* starije dijete može pomoći mami u nekim jednostavnim obavezama oko bebe* starijem djetetu može se objasniti da treba biti tiho jer beba spava* s vremenom će se moći zajedno igratiMane* dijete još uvijek ne shvaća zašto mama mora posvetiti puno vremena bebi* starije dijete može doći u fazu da želi nositi pelene ili dudu kao i mala beba* ljubomora s obje strane* oko 2. ili 3. godine slijedi faza tantruma što zna biti zamorno uz malu bebuSavjetBudite svjesni da ćete starijem djetetu morati pružiti dodatnu pažnju. Prošećite s njim do parka dok vaš partner doma čuva bebu. Ljubomoru djece nemojte shvaćati osobno ili bilo koje dijete osuđivati. Smislite aktivnost koja će starijem djetetu jasno dati do znanja da je i ono posebno. Ali osmislite i zajedničke aktivnosti i igre koje će zbližavati oba djeteta.

Pet i više godina razlike

Najveća prednost ove velike razlike jest u tome što se starije dijete već može samostalno zabaviti kad se rodi drugo dijete. Ono već ide u vrtić ili školu, to jest već ima svoj vlastiti život. Uz to, određene mu stvari možete izvrsno objasniti, kao, primjerice, da je bebi sada potrebno puno više roditeljske pažnje jer je ona još posve mala i nemoćna.Veća djeca obožavaju svoju mlađu braću. Djevojčice svoju mlađu seku ili brata često doživljavaju kao svoju lutku. One žele pomagati, birati odjeću, mijenjati pelene i to može biti vrlo zgodno. Izgledi da postanu ljubomorni jedno na drugo u prvoj su godini mali, no ljubomora se može pojaviti kasnije.Posve ste se naviknuli na slobodu sa starijim djetetom, a zaboravili ste već i na neprospavane noći i manje vođenja ljubavi. S malom bebom ponovno se vraćate na staro. Ali s druge strane, iz iskustva znate da će se u vaš život i vašu obitelj jednom ponovno vratiti mir.Prednosti* mirnija trudnoća više vremena za posvetiti se bebi u trbuhu* dovoljno vremena za starije dijete* starije dijete ima više razumijevanja za mlađe* starije dijete može pomagati roditeljima oko mlađeg djetetaMane* generacijski jaz između djece* ponovno "upoznavanje" s pelenama, kašicama, noćnim buđenjima* starije dijete ne obraća pažnju na mlađe, ljubomorno je* mlađe dijete je ljubomorno na starije jer ono "sve može" jer je velikoSavjetZbog velike razlike svjesno uključite starije dijete u odgoj mlađega. Ono će se zbog toga osjećati korisnije i osjećat će se kao veliki brat ili sestra. Često djeca rado pomažu roditeljima oko male bebe, ali ako dijete to ne želi, ne mora. Pogotovo ako se radi o petogodišnjem dječaku, njega zaista ne zanimaju baby priče. Prihvatite to tako, a poslije će ionako biti sve u redu.Tekst: Roditelji.hrFoto: Profimedia