Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Savršen trenutak za začeće

Savršen trenutak za začeće je svakako onaj u kojem partneri uživaju u odnosu, vole se i žele na svijet donijeti bebu

No, oni koji si postavljaju ovo pitanje zasigurno su prošli nekoliko mjeseci “radeći na bebi” i nisu polučili pozitivan rezultat. Zato bi bilo dobro da žena upozna svoje tijelo i prateći mjesečni ciklus sama prepozna kad je savršen trenutak za začeće.

Kako znati kad točno imam ovulaciju i kad je idealan trenutak za odnos? Neke žene znaju točno kad imaju ovulaciju. Opisuju taj trenutak kao poseban osjećaj u trbuhu, bockanje u jednom jajniku pa do osjećaja pucanja folikula i oslobađanja jajašca.

Ako ste među ženama koje nemaju “šesto čulo” i želite zatrudnjeti, tada nekoliko mjeseci zaredom promatrajte svoj ciklus i pokušajte se koncentrirati na suptilne znakove.

Suptilni znakovi ovulacije su:

* osjećaj napetosti u prsima

* lagani bolovi u donjem dijelu trbuha

* pojačan iscjedak (vrlo proziran i rastezljiv, nalikuje bjelancu)

* lagan porast temperature (to ćete ustanoviti samo ako svako jutro prije ustajanja mjerite temperaturu)

Što ako ne uspijeva?

Ako se sa začećem stvari ipak malo zakompliciraju, što znači da niste zatrudnjeli u nekoliko mjeseci odnosa, pokušajte s metodama mjerenja bazalne temperature, LH-trakicama za urin ili promatranjem cervikalne sluzi.

Za lakše određivanje plodnih dana prema ciklusu možete koristiti i kalendar ovulacije!

Odnosi koji traju dulje od jedne godine, a ne rezultiraju trudnoćom, znak su da je potrebno poći ginekologu koji će vas posavjetovati i eventualno uputiti na neke pretrage.

Tekst: Roditelji.hr

Foto: Profimedia

Najnovije

Najpopularnije