Nekim je parovima terapija poput fertilizacije in vitro posljednja šansa da dobiju željeno dijete. No i ovdje, kao kod svakog drugog medicinskog zahvata, postoje stanoviti rizici.

Šanse

Za usporedbu: u slučaju zdravog para stopa trudnoće iznosi 20 do 30 posto po ciklusu. Tijekom hormonalne stimulacije u kombinaciji s inseminacijom izgledi za uspjeh, odnosno izgledi da žena zatrudni iznose između 15 i 20 posto po ciklusu. Uzmu li se u obzir sve terapije, 60 posto svih parova dočeka željenu trudnoću. To nije mnogo manji postotak od postotka parova koji dijete dobiju prirodnim putem. U toj skupini kod 80 posto parova do trudnoće dođe šest mjeseci nakon prestanka korištenja kontracepcije.

U njemačkom registru za fertilizaciju in vitro već se gotovo 20 godina statistički obuhvaćaju reproduktivnomedicinske mjere provedene u Njemačkoj i njihova uspješnost. Prema posljednjem utvrđivanju podataka iz 2006. godine, nakon fertilizacije in vitro (IVF) i/ili intracitoplazmatske mikroinjekcije (ICSI) zatrudnilo je 27 posto žena. Vjerojatno je još zanimljivija takozvana stopa poroda koja je iznosila 18 posto - što jedva da odgovara svakoj petoj trudnoći.

Rizici

  • hormonalna stimulacija može uzrokovati pojačan rad jajnika. To se naziva ovarijskim hiperstimulacijskim sindromom (OHSS). Zbog pojačane propusnosti krvnih žila voda se može skupljati u trbuhu ili tkivu. Uz to se krv može zgusnuti pa u najgorem slučaju mogu nastati krvni ugrušci. Često može doći do gubitka daha ili se može poremetiti funkcija bubrega.
  • zakoni nalažu da se tijekom fertilizacije in vitro mogu prenijeti najviše tri oplođene jajne stanice. Budući da se tako povećava vjerojatnost da majka zatrudni s blizancima, medicinari danas u pravilu ženama mlađim od 38 godina prenose najviše dvije jajne stanice.
  • osam do deset posto svih trudnoća u Njemačkoj završava spontanim pobačajem. Nakon fertilizacije in vitro taj je rizik povećan za 15 posto. Jedan od razloga jest i taj da rizik od spontanog pobačaja raste sa životnom dobi.
  • opasnost od izvanmaterične trudnoće u jajovodu nakon fertilizacije in vitro je relativno mala, ali svejedno postoji stanoviti rizik, prije svega u slučaju nezdravih jajovoda.