Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Endometrioza

Smatra se da oko 10-25 posto ženske populacije u reproduktivnoj dobi boluje od ove bolesti koja trajno može obilježiti životni tijek žene

Ta tvrdokorna, neugodna kronična upalna bolest ženske populacije, koju obilježava rasap i rast sluznice maternice (endometrija) izvan njezina središnjeg dijela, ima ciklički karakter i simptomi joj kulminiraju tijekom druge faze ciklusa.

Karakteriziraju je kronični bolovi gotovo u svih bolesnica, a progresija bolova, nažalost, povremeno raste do nesnošljivosti tijekom menstruacije.

S početkom ovulacije često započinje hod po trnju za žene koje boluju od endometrioze: bolnost u maloj zdjelici popraćena osjećajem nadutosti, uz moguću bolnost prilikom defekacije, katkad i tijekom pražnjenja mjehura, te povremeno uz osjećaj mučnine, glavobolje, opći psihofizički umor, iscrpljenost i nerazumijevanje okoline. Odnosi mogu postati iznimno bolni, pa bude osjećaj neugodnosti i odbijanja, a spolni život postaje nesnošljiv i time neprihvatljiv, što naravno ima šire posljedice na psihičku stabilnost žene i njezina partnera. Bolovi, ne samo zdjelični, postaju s vremenom i “opći”, što razvija brojne radne i funkcionalne poteškoće, uzrokuje drastičan pad kvalitete života, nemogućnost socijalnog i ekonomskog doprinosa u obitelji, nepovjerenje radne i obiteljske okoline – a sve to izaziva opću pishofizičku iscrpljenost.

Problem sa začećem

Nažalost, brojnim ženama bolest se ne prepoznaje lako i upućuju se na psihijatrijska vještačenja. Većina dijagnoza postavlja se kasno zbog neprepoznavanja ili zanemarivanja prvih simptoma (bol tijekom menstruacije, bolne ovulacije, tamnosmeđa sukrvica prije i nakon menstruacije), ali i zbog njezina muklog napredovanja: bolest započinje početkom fertilne dobi i traje do njezina završetka jer je hormonski ovisna. Nažalost, dijagnoza se najčešće postavlja kada žena pokušava začeti.

Poznato je da približno trećina žena koje ne mogu zatrudnjeti boluje od endometrioze, koja izaziva promjene u anatomskim strukturama s posljedičnim razvojem priraslica unutar i oko jajovoda i jajnika, koje onemogućuju ovulaciju. Smatra se da je uspješnost metoda potpomognute reprodukcije umanjena za trećinu u odnosu žena koje ne bolju od endometrioze a bile su podvrgnute postupcima MAR-a (metoda asistirane reprodukcije). Funkcija žutog tijela također nije adekvatna, a zbog promjena u sluznici jajovoda dolazi do nemogućnosti prihvata jajne stanice u jajovod te je onemogućena i oplodnja u njemu ili nastaje izvanmaternična trudnoća. Promjene pogađaju i endometrij, koji neadekvatno sazrijeva te nije u mogućnosti prihvatiti oplođenu jajnu stanicu.

Mogućnosti liječenja

Pacijentice, nažalost, velike nade polažu u operativno liječenje, ali treba imati na umu da je to bolest koja zahtijeva dugotrajno liječenje s neizvjesnih ishodom. Razvoj minimalno invazivnih kirurških tehnika i farmakoloških pripravaka omogućio je raznolike pristupe liječenju, koje se u većini slučajeva temelji na primjeni i jednoga i drugoga. Svaka je žena specifična i zahtijeva individualan pristup, koji ovisi o težini kliničke slike, ostvarenim trudnoćama, želji za potomstvom, kvaliteti svakodnevnoga socijalnog života i, naravno, o procjeni liječnika i željama pacijentice.

Liječenje se temelji na maksimalnom smanjenju zahvaćenog tkiva, uza što bolje očuvanje plodnosti, odnosno rješavanju priraslica s osnovnim ciljem ostvarenja trudnoće te poboljšanja kvalitete života smanjivanjem bolova. Primarni pristup je minimalno invazivna operativna tehnika (laparoskopija).

Operativno liječenje u velikom broju slučajeva ne rješava problem i često je nakon zahvata trudnoća moguća tek primjenom koje metode potpomognute oplodnje, dok poboljšanu kvalitetu života treba održavati primjenom kojega hormonskog pripravka (oralnog kontraceptiva tijekom šest mjeseci ili godinu dana, gestagena (oralno/supkutano/intramuskularno), spirale sa sustavom koji otpušta hormon levonorgestrel).

Brojne žene koje boluju od endometrioze nose se s poteškoćama koje donosi sama bolest, ali se usto često susreću i s nerazumijevanjem okoline. Treba imati na umu da bolest započinje rano, još tijekom kasne adolescencije, a do postavljanja dijagnoze često muklo napreduje nanoseći nerijetko trajne posljedice za žensko zdravlje. Endometrioza ima sva temeljnja obilježja kronične bolesti, dugotrajnost, opetovanost, stalno prisutne boli. Žarišta endometrioze izazivaju kroničnu bol, pritiskom na okolne strukture, stalne upalne reakcije tkiva, uraštaju u živčane ogranke u maloj zdjelici, pritome u vrijeme menstruacije dolazi do krvarenja unutar žarišta endometrioze što za posljedicu ima bol, upalnu reakciju tkiva i stvaranje priraslica koje mijenjaju anatomske odnose, i za posljedice često ima neplodnost.

Napisala: Prim. dr. sc. Ulla Marton, dr. med. spec. ginekologije i porodiljstvaFoto: Profimedia

Najnovije

Najpopularnije