Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

“Last fling" ili "posljednji zalet" krajem tridesetih

Svjetske statistike u posljednje vrijeme pokazuju da se žene sve više odlučuju na trudnoću u kasnijoj dobi, uglavnom nakon 30-e godine

 kasnija trudnoća

Žene su danas samostalnije te se najprije posvećuju poslu i karijeri čije vrhunce postižu u kasnim 30-im godinama. Čeka se i stabilna financijska situacija te idealan partner. Jer, institucija braka kao takvog također je oslabjela te se partner, s kojim se planira provesti život, bira u kasnijoj životnoj dobi. Svjesni smo i da je životni vijek sve duži pa se pomiču i granice za školovanje, karijeru brak i na posljetku djecu. Strana istraživanja pokazuju da se broj žena koje dobiju prvo dijete između 30. i 39. godine udvostručio, dok je broj žena koje rađaju sa 40 godina porastao za čak 50 posto.

Trend kasnijih trudnoća

U Hrvatskoj se također prati trend kasnijih trudnoća. Iako je poznato da su žene u najplodnijem razdoblju između 20. i 25. godine te se nakon 30. počinju smanjivati ovulacije, žene u kasnijoj dobi imaju pojačan rizik od neplodnosti.

“Postoji postupan pad plodnosti u žena nakon 30. godine, a posebno iza 40. Za konkretan par taj podatak ne mora ništa značiti, jer mogu ostvariti trudnoću nakon vrlo kratko pokušavanja, no veći rizik od neplodnosti ipak postoji. Jer smatra se da je oko 20 posto žena iza 35. godine života neplodno”, rekla je mr. sc. Romana Dmitrović, specijalist ginekologije i opstetricije, te nastavila: “U prošlosti je rađanje u kasnijim godinama uglavnom značilo četvrti, peti ili šesti porođaj. Više porođaja znači i više komplikacija. Međutim, danas rađanje u kasnijim godinama obično podrazumijeva ženu koja rađa prvi put te je u dobroj formi i vodi brigu o sebi. U tom smislu, njezina trudnoća može proći bez ikakvih problema. Nažalost, starija dob sa sobom jednostavno nosi veće zdravstvene rizike, posebice od dijabetesa, hipertenzije i drugih kroničnih bolesti koje mogu utjecati na trudnoću i porođaj. Zato je uobičajeno da je starija žena pod strožom kontrolom u vrijeme trudnoće.”

“Last fling”

Zanimljivo je da se oko 39. godine života u žena javlja pojava popularno nazvana “last fling” (što u prijevodu znači 'posljednji zalet') kada se plodnost na kratko naglo povećava. Upitali smo mr. sc. Dmitrović o čemu se radi.

“Kako se žena približava menopauzi, njezina se zaliha jajnih stanica iz jajnika ubrzano troši. U mlađoj dobi obično u jednom ciklusu sazrije jedna jajna stanica, a iza 37. godine nerijetko dvije. Zato se u starijih žena češće događaju blizanačke trudnoće u usporedbi s mlađim.”

Tekst: časopis Moje dijete

Foto: Profimedia

Najnovije

Najpopularnije