Drugi puta postati mama i tata puno je lakše. Iako možda imate dijete u pelenama koje traži puno, imate i bogato iskustvo

Beba u kući u potpunosti vas je zaokupila i u početku je pomisao o drugom djetetu bila znanstvena fantastika. No nakon godinu, dvije, tri – razmišljanje o još jednome malom čudu nije vam više toliko strano. Vaš trogodišnjak ili četverogodišnjak ostavlja vam više vremena i u teoriji možete zamisliti da imate još jedno dijete.

Utješna je činjenica, a to vam mogu potvrditi gotovo svi roditelji, da je biti mama i tata drugi put mnogo lakše, opuštenije, zabavnije.

Zašto je to tako?

“Teško je tvrditi da je roditeljima s drugim djetetom lakše nego s prvim. Možda su roditeljski osjećaji drukčiji te su sigurniji i samopouzdaniji jer na temelju iskustva mogu pretpostaviti što ih čeka, vješti su u obvezama koje su im s prvim djetetom bile nove – hranjenjem, mijenjanjem pelena, kupanjem bebe i sl. Strah i strepnja povezani s očekivanjem djeteta mogu također biti manji zbog prethodnog iskustva, ali i zato što se uz starije dijete i druge obveze nemaju vremena brinuti i razmišljati o svojim strahovima”, rekla je je psihologinja Marija Crnković iz Poliklinike za zaštitu djece grada Zagreba.

Činjenica je kako drugi put znate u što se upuštate i što radite. Lakše ćete prepoznati znakove spavanja kod svojeg djeteta, razlikovat ćete plač uzrokovan glađu od onog koji je potaknulo previše stimulacije. Shvatit ćete da dijete treba puno puta podrignuti kako biste mu olakšali probavu, a ne samo jednom nakon hranjenja. Već ste svladali tehnike presvlačenja, baby handlinga, masiranja trbuščića. A i plač zbog kolika ne zvuči vam više tako užasno jer znate da je faza, da će proći i da neće ostaviti trajne posljedice na osobnost vašega malog čuda. Već ste sve to jednom prošli i vještine rješavanja dojenačkih problema usvojene su pa ste mnogo efikasniji.

Bez obzira na to koliko je fizički iscrpljujuće biti roditelj dvoje mališana koji zahtijevaju pažnju i vrijeme, psihički moment kod drugog djeteta bitno je drukčiji. Iz iskustva znate da su sve faze prolazne i u skladu s time sve ležernije prihvaćate. Uostalom, kad imate drugo dijete, ono prvo često je još uvijek zahtjevnije. Naime, ono je stalno u nekim novim fazama koje su vam nepoznate. Jednostavno, kad imate dvoje u paketu, stres postaje luksuz jer jednostavno nemate vremena za to. Stvari ćete obavljati brže, jednostavnije i efikasnije.

Zadovoljan roditelj

Osim toga, kad ste imali jedno dijete, vjerojatno su vam mnogi govorili da se odmarate dok beba spava. No kad imate dvoje djece, barem dok su jako mali, teško da će se poklopiti ritam spavanja.

Vaše će starije dijete sigurno osjećati barem malo ljubomore i tražit će dodatnu pažnju, što može izazvati i mali osjećaj krivnje jer se drugom djetetu ne dajete kao prvom, no to je u redu i to svi prolaze. Imajte na umu da vaše drugo dijete ima starijeg bracu ili seku koje mu isto tako pruža ljubav, zaokuplja pozornost i zabavlja ga.

Psihologinja Crnković pojasnila je kako često nakon dolaska drugog djeteta raste roditeljski stres i roditelji budu preopterećeni. “Neki od razloga koji tome pridonose jesu briga oko novorođenčeta, pružanje dovoljno pažnje starijem djetetu, različite osobine svakog djeteta, neprospavane noći, umor, potpuno zanemarivanje osobnih potreba i odnosa s bračnim partnerom... U takvim situacijama važno je dobro organizirati vrijeme, odrediti prioritete i prihvatiti da nije moguće sve učiniti savršeno (iako to želimo svojoj djeci) te da je djeci najvažniji zadovoljan roditelj uz kojeg će se osjećati voljeno i sigurno. Što se roditelji pažljivije brinu o djeci i sebi samima, veća je vjerojatnost da će u obitelji prevladavati topla i vesela atmosfera u kojoj se svi članovi obitelji osjećaju dobro i voljeno”, zaključila je.

Tekst: Antonija Biloglav

Foto: Thinkstock