Kako prepoznati izostanak ovulacije i koji su najčešći uzroci njezina izostanka?

Ovulacijom se u urednom ciklusu izbacuje zrela jajna stanica koja je spremna za oplodnju. Osim u iznimnim situacijama, u jednom ciklusu dolazi do izbacivanja samo jedne jajne stanice. Vrijeme kad će doći do ovulacije zavisi od duljine trajanja ciklusa u svake žene. Načelno se uzima 14. dan od prvog dana ciklusa kod ciklusa koji traje 28 dana. Kod žena koje imaju produžen ciklus, ovulacija se događa kasnije odnosno određuje se 14 dana prije prvog dana sljedeće mjesečnice.

Plodne dane otkriva iscjedak ili bazalna temperatura

Većina žena koja prati iscjedak iz rodnice zna prepoznati plodne dane odnosno ovulacijsku sluz. Naime nakon mjesečnice iscjedak je oskudan, pred ovulaciju postaje obilan, sluzav, rastezljiv, da bi u drugom dijelu ciklusa bio gušći, bjelji.

Druga je metoda praćenje bazalne temperature, a postoje i LH-trakice te aparatići na istom principu kao i LH-trakice kojima se može odrediti ovulacija kao i njezin izostanak. Da bi došlo do ovulacije, mora postojati usklađen rad hormona. Postoji niz razloga i nivoa na kojima može doći do nepravilnog ili nedostatnog rada hormona. Razlog može biti nepravilna proizvodnja hormona jajnika, ali i drugih žlijezda.

Sumnja na izostanak ovulacije

Svaka žena koja primijeti opetovan izostanak ovulacije ili bar posumnja na to, treba se javiti ginekologu kako bi on učinio obradu i pokušao otkloniti uzrok. Najčešće se radi o, tzv. policističnim jajnicima, ali može se raditi i o problemima vezanim uz štitnjaču, hipofizu, nagli gubitak težine, anoreksiju, veliki stres, infekciju, endometriozu, itd. Valja ipak napomenuti da je izostanak ovulacije moguć i u zdravih žena.

Koji su vaši simptomi ovulacije i znate li kad imate plodne dane? Pridružite nam se naForumu!

Tekst: časopis Moje dijete

Foto: Thinkstock