Ako ste par koji želi zatrudnjeti, možda vam baš neki naš savjet omogući da tu želju brže ostvarite. Jeste li znali da...

    • Muški spermij može preživjeti u prosjeku dva do tri dana u ženinu tijelu. Ženska jajna stanica u pravilu preživljava od 12 do maksimalno 24 sata i tada je žena plodna. Idealan trenutak za odnos s ciljem začeća je otprilike dva dana prije ovulacije.

  • I u seksu vrijede zakoni gravitacije. Naravno da možete zatrudnjeti ako se odnos dogodio u stajaćem položaju, no taj položaj ipak otežava dolazak spermija do jajne stanice. Na taj način sperma lakše izlazi i vagine, a trebala bi teći prema gore. Zato se u želji za začećem umjesto stajaćeg položaja ili položaja žana "gore" radije odlučite za položaj žlice u kojem partneri leže oboje na boku, a muškarac je ženi straga te za položaj straga.

  • Žene koje su se štitile kontracaptivima ne moraju dulje od drugih čekati na začaće. Doduše, nakon prestanka uzimanja tableta ciklus se treba ponovno uspostaviti, ali već u prvom nastupajućem ciklusu često dolazi do ovulacije. Čak se smatra da su žene nakon prestanka uzimanja tableta plodnije i da imaju i dodatnu ovulaciju u mjesecu jer je ovulacija dugo vremena bila sprečavana ili ometana.

  • Ako ste često u mraku, radite noćnu smjenu, dugo ste budni ili izlazite i živite noću, vaše tijelo proizvodi više melatonina, hormona koji uspavljuje tijelo i usporava ili sprečava ovulaciju. Spavate li danju, a aktivni ste noću, takav način života može poremetiti vaš ciklus i plodnost koji trebaju puno danjeg svjetla.

  • Što češće muškarac doživi orgazam i ejakulira, kvaliteta spermija raste. Duga apstinencija, da bi se osigurala kvaliteta spermija nema smisla.

  • Obilna konzumacija alkohola kod žena može pogoršati urednost ciklusa, mjesečnica može kasniti ili potpuno izostati, a s time može doći do zakašnjele ovulacije ili ona potpuno izostaje. Kod muškarca pretjerana konzumacija alkohola utječe negativno na hormone zadužene za proizvodnju spermija i njihov broj. Ne morate potpuno odustati od čaše piva ili vina na dan, ali valja izbjegavati česte obilne konzumacije.

  • Žene koje žele zatrudnjeti mogu slobodno putovati, ali bi trebale odustati od putovanja u egzotične krajeve. Promjena klime ili cijepljenje zbog puta može tijelo izbaciti iz ravnoteže i poremeti ciklus.

  • Hladan tuš potpomaže brojnost spermija i s time povećava šansu za začećem. No, hladan tuš prije seksa neće donijeti ništa jer spermiji sazrijevaju tri mjeseca prije. S druge strane vrući tuš ima negativno djelovanje jer može smanjiti produkciju spermija, a i oštećuje same spermije koji se zbog niže temperature i nalaze u testisima koji su pak van tijela gdje je temperatura nešto niža od tjelesne temperature.

  • Upale i infekcije u ustima mogu toliko opteretiti tijelo da i plodnost može biti smanjena. Kod muškarca može doći do proizvodnje loših spermija, a žene bi također trebale pratiti svoje plombe jer je ustanovljeno da amalgamske plombe mogu ometati začeće.

  • Žena može zatrudnjeti i ako ne doživi orgazam. No, orgazam može pospješiti oplodnju. Naime, kod orgazma dolazi do kontrakcija koje usisavaju spermu prema gore i olakšavaju joj put do jajne stanice.

  • Koristite li lubrikante, oni bi se trebali bazirati na ulju. Većina ostalih lubrikanata baziranih na vodi mijenjaju uvjete u vagini zbog čega spermiji ne mogu doći do jajašca.

  • Što je zanimljivija predigra, to će se ženina rodnica više ovlažiti. To olakšava penetraciju, ali i pospješuje transport spermija prema jajašcu.

  • Preparati protiv hunjavice i prehlade ne utječu samo na smanjenje simptoma oticanja sluznica dišnih organa, već mogu i "posušiti" spolne organe. Želite li zatrudnjeti, dobro je da su organi vlažni što pospješuje prolaz ejakulata. Zato poradite na jačanju imuniteta i pokušajte ostati zdravi tijekom zime. U suprotnom se liječite prirodnim i kućnim pripravcima.

Foto: Thinkstock