Izostanak menstruacije nije bolest, već pokazatelj da je u organizmu došlo do disbalansa. Neredoviti menstrualni ciklusi glavna su prepreka za ostvarivanje željene trudnoće. Postići regularni menstrualni ciklus prvi je korak u jačanju plodnosti i uspješnosti prirodnog začeća. Postoji veliki broj razloga zašto je menstrualni ciklus neredovit, a jedan može biti i disbalans nutrijenata. Izostanak menstruacije, zvan još i amenoreja, dijeli se u dvije skupine: primarna amenoreja i sekundarna amenoreja, koja je i najčešća.

Kod primarne amenoreje dolazi do izostanka u dobi od 14 ili 16 godine bez obzira na spolno sazrijevanja djevojaka. Primarna amenoreja nije česta i javlja se svega kod 0,3% žena. Kod takvih slučajeva prirodni pristup liječenja nije preporučljiv, jer se najčešće radi o problemima u razvoju i preporučljivo je savjetovati se s ginekologom i endokrinologom. U ovim se slučajevima svakako preporučuje čim prije krenuti s pravilnom prehranom i tjelovježbom.

Kod sekundarne amenoreje dolazi do izostanka menstruacije od najmanje 3 mjeseca kod žena koje su u reproduktivnoj dobi i koje su prije izostanka imale menstruaciju. Reproduktivna dob žene je od trenutka dobivanja prve menstruacije, pa sve do nastupanja menopauze, koja nastaje između 40-te i 55-te godine života.

Postoje ključne hranjive tvari koje pomažu održati zdrav menstrualni ciklus i potrebno ih je uključiti u svakodnevnu prehranu.

Željezo: istraživanja su pokazala da žene koje imaju manjak željeza mogu patiti od izostanka ovulacije ili vrlo loše kvalitete jajnih stanica, što dovodi do smanjenja kod začeća od čak 60% u usporedbi sa ženama koje imaju dovoljno željeza. Taj podatak objavili su u International Journal of Current Research and Academic Review 2014. U svojoj knjizi The Fertility Diet specijalisti Jorge Chavarro i Walter C. Willett navode da je nakon uzimanja željeza kod 40% žena došlo do ponovne ovulacije.

Vitamin C: davno je dokazano da vitamin C pomaže u održavanju hormonalnog balansa i samim time pospješuje plodnost kod žena. Tijelu je potreban vitamin C kako bi bolje apsorbiralo željezo, tako da je iznimno važno da se kod uzimanja željeza s njime uzima i vitamin C.

Vitamin B: Zeleno lisnato povrće puno je vitamina B koji je prijeko potreban za hormonalni balans. Možete ga naći u kelju, spirulini, koprivi, bosiljku, peršinu, morskoj travi itd.

Esencijalne masne kiseline: vrlo su važne za proizvodnju hormona. Mnoge žene imaju vrlo niski udio esencijalnih masnih kiselina, posebno omega 3.

Kolesterol: je neophodan za proizvodnju hormona. Preporučuje se izbjegavati dijete s niskim udjelom masnoća, te jesti meso i mlijeko krava koje se hrane na ispaši, punomasni jogurt i kefir, jaja, maslac i kokosovo ulje.

Vlakna: vlakna pomažu kod izbacivanja viška hormona iz organizma, a višak hormona u organizmu dovodi do hormonalnog disbalansa isto kao i njegov manjak. Vlakna također pomažu u regulaciji šećera u krvi, što se često manifestira kroz policistične jajnike i neke imunološke probleme.

Cink: ovo je samo jedan od minerala koji je potreban tijelu za hormonalni balans tijekom cijelog ciklusa. Ženskom tijelu potrebna je određena količina cinka za proizvodnju zdravih jajnih stanica.

Ono što je najbolje učiniti za svoje tijelo je redovito dnevno uzimati multivitamine uz pravilnu prehranu. To je prvi korak koji svaka žena mora napraviti kako bi vratila hormonalni balans i povećala plodnost.

Koji su sve uzroci izostanka menstruacije, osim menopauze, koja je normalni slijed događanja, saznajte OVDJE.

Tekst: Roditelji.hr
Fotografija: Shutterstock