Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Može li hlađenje testisa pomoći povećati plodnost muškarca?

Ova priča nije tako nova, ali će mnogi parovi o tome sada možda prvi puta pročitati. Znate li da se testisi nalaze u posebnim vrećicama (mošnjama) koje vise izvan tijela jer je temperatura tijela previsoka za spermije. Oni moraju ...

 kako povecati muskarcevu plodnost

Borite li se s neplodnošću i ako znate da je u muškarcu problem, ponekad se hlađenjem testisa mogu postići pozitivni rezultati. Do tog zaključka došao je  Josh Shoemake koji je također sa suprugom dugo pokušavao začeti. Naime, osmislio je bokserice i sleep gaćice „Snowballs“ u koje se mogu umetnuti ohlađeni jastučići ispunjeni gelom i tako hladiti testise ne bi li se povećala šansa za začećem.

Na ideju je ustvari došao nakon što je njegovom prijatelju u istim problemima s nemogućnošću začeća, jedan ginekolog savjetovao da bi trebao hladiti svoje testise.

„Moj prijatelj i njegova žena ustvari su donijeli preokret. Bila je to bolna godina. Imali su spontani pobačaj nakon dvije godine pokušavanja i najbolji stručnjak u području rekao im je da su im šanse ravne nuli!“, napisao je Josh.

Nisu mu povjerovali, već su krenuli po sljedeća mišljenja dok nisu naišli na ginekologa koji je pozorno poslušao njihovu priču i savjetovao hlađenje testisa. Ubrzo nakon toga njegova supruga je zatrudnjela.

, Image: 166547649, License: Royalty-free, Restrictions: , Model Release: yes, Credit line: Profimedia, Caia Image

Proširene vene u testisima mogu znatno ugroziti plodnost muškarca

Da je hlađenje testisa pomoću takvih gaćica učinkovito, Shoemake ne može zaista potvrditi jer nema znanstvenih istraživanja. No, hlađenje bi moglo možda pomoći muškarcima koji pate od proširenih vena u testisima zbog čega u to područje dolazi više krvi koja povisuje temperaturu. Budući da temperatura tijela ubija spermije, hlađenje testisa će im pomoći da prežive.

„Mi vjerujemo u čuda, ali nemojte računati na to da naše gaćice mogu činiti čuda. One bi trebale povećati kvalitetu i kvantitetu sperme i time vam dati veće šanse za začeće uz minimalne troškove. Dokazati nešto na znanstveni način prilično je kompleksno i zato biste svakako trebali posjetiti urologa ako imate problem s proširenim venama kao i ginekologa specijaliziranog za liječenje neplodnosti parova.“, smatra Josh.

A u međuvremenu dok se ne pojave dokazi

Ono što je znanost zasigurno potvrdila jest da prevelika toplina šteti spermijima. Zato nosite što šire bokserice i što manje slojeva odjeće, posebice ljeti kad su vrućine velike, slobodno se dugo kupajte u moru, jezeru, rijekama, izbjegavajte nositi mobitel u džepu jer on također grije i zrači testise, ne držite laptop na krilu, izbjegavate tople kupke, saune i sl. Time ćete dati veću šansu svojoj plodnosti.

Tekst: M. B.

Foto: Profimedia

Najnovije

Najpopularnije