Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Što možete oboje odmah napraviti da biste brže zatrudnjeli?

I muškarci i žene mogu odmah u svoj svakodnevni život unijeti jednostavne promjene koje će povećati i šanse za začeće. Svaka od njih zahtijeva određen trud i napor, ali ako želite uspješno začeti, vrijedi se potruditi...

 kako povećati plodnost

Prestanite pušiti

Tvari iz duhanskog dima oštećuju genetski materijal jajne stanice i spermija. Kod postupaka potpomognute oplodnje parovi dvostruko duže čekaju na uspjeh kad muškarac puši. Pušačice dvije godine prije dolaze u menopauzu. Isplati se prestati jer nakon tri do dvanaest mjeseci plodnost se ponovno vraća na normalu.

Izbjegavajte alkohol

Alkohol u vrijeme ovulacije može toliko poremetiti hormonalnu ravnotežu da se ovulacija uopće ne dogodi, a kod muškaraca su spermiji sporiji i lošije kvalitete.

Zdravo jesti

Tijelo treba zalihe vitamina kako bi bilo spremno za trudnoću odnosno da bi spermiji bili vitalni. Zato oboje jedite puno voća i povrća, oraščića i ribe. A trebalo bi se pozabaviti i viškovima kilograma jer pretilost i masne naslage smanjuju plodnost kod oba spola. U vrijeme pripreme za trudnoću žene bi trebale uzimati folnu kiselinu jer ona može pomoći u povećanju šansi za začeće i štiti dijete od razvoja tjelesnih anomalija od prvog dana začeća.

Sunčajte se

Sunce je izvor života i ne treba ga promatrati kao neprijatelja. Dozvolite svojoj koži svakodnevnu dozu jutarnjeg i popodnevnog sunca (iza 18 sati) kako bi vaše tijelo uspjelo proizvesti velike količine vitamina D. On održava vitalnost jajnih stanica i poboljšava kvalitetu spermija.

Smanjite stres

Lako je reći, ali stres smanjuje broj spermija i remeti ženin ciklus. Iako vam je to možda teško, ipak se potrudite pronaći vašu oazu mira svakodnevno bilo da šećete, meditirate, plivate, vježbate.

Tekst: M.B.

Foto: Profimedia

Najnovije

Najpopularnije