Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Teškoće oko začeća druge bebe

Prvu bebu ste lako začeli, ali nikako ne uspijevate ponovno ostati u drugom stanju. Zašto se to događa?

Mnogi tjelesni, emocionalni i čimbenici promjene načina života nakon prvog djeteta mogu utjecati na izglede da ponovno zatrudnite. Iako se mnogo više pažnje posvećuje primarnoj neplodnosti, ni sekundarna neplodnost nije tako rijetka. Ona predstavlja situaciju kada partneri ne uspijevaju ostvariti trudnoću nakon godinu dana redovnih, nezaštićenih spolnih odnosa, unatoč tome što su u prošlosti začeli jedno ili više djece bez ikakvih problema. S time se suočava oko 11 posto parova.

Uzroci

Sekundarna neplodnost je uzrokovana istim problemima koji dovode i do primarne neplodnosti. Jedna trećina slučajeva se odnosi na muškarce, druga na žene, a treća na probleme kod oba partnera (ili, rjeđe, ostaje nerazjašnjena). Pojedine mame planiraju imati djecu jedno za drugim, ali u nekim slučajevima je tijelu neophodno i po 18 mjeseci da se nakon porođaja vrati u normalu. Naravno, to je individualno, ali spomenuta se činjenica ipak treba imati u vidu.

Godine

Mogu biti važan čimbenik, posebno ako ste bili mnogo mlađi kad ste dobili prvo dijete, ili ste kasno počeli s osnivanjem obitelji.

Navike

Ako ste stekli ružnu naviku pušenja ili povećali unos alkohola od vaše zadnje trudnoće, to također može biti čimbenik neplodnosti. Tu spadaju i nedostatak sna (potrebno je najmanje sedam sati) i vježbanja, ali i nepravilno disanje (abdominalno - trbušno disanje je bolje nego „plitko“ - gornjim dijelom pluća), kao i emocionalna uznemirenost.

Težina

Ako ste znatno dobili ili izgubili na težini od rođenja vašeg prvog djeteta, to može dovesti do sekundarne neplodnosti. Indeks tjelesne mase, koji predstavlja odnos između težine i visine, pokazatelj je stupnja uhranjenosti. Ukoliko je kod vas prekomjerno visok ili nizak, može utjecati na ovulaciju. Zato pokušajte održavati težinu u zdravoj ravnoteži.

Prehrana

Neodgovarajuća prehrana loše utječe na plodnost (posebno dijeta i prejedanje). Otprilike jedna trećina žena ne zadovoljava potrebe organizma za željezom (čija je rezerva smanjena nakon prve trudnoće), a trećina za kalcijem. Međutim, sa zdravim načinom prehrane je potrebno oko tri mjeseca da se vaše "prehrambene rezerve" vrate u normalu nakon što ste dobili dijete. Ako beba doji, to će također potrajati oko tri mjeseca nakon što prekinete s dojenjem. Ne zaboravite na folnu kiselinu, koju trebate uzimati ako želite zatrudnjeti (šest mjeseci prije očekivane trudnoće). Izbjegavajte namirnice s visokim glikemijskim indeksom (brzina kojom se hrana razgrađuje i pretvara u glukozu, koja je pogonsko gorivo za organizam). Tijelo najbrže razgrađuje ugljikohidrate - oni su njegov glavni energent, a njihovo prekomjerno uzimanje se najčešće optužuje za povećanje tjelesne težine. Suprotno tome, hrana s niskim glikemijskim indeksom polako otpušta šećer u krvi, pa se dugo zadržava osjećaj sitosti nakon obroka.

Nedostatak podrške

Nerijetko se događa da se parovi kod kojih se javila sekundarna neplodnost suočavaju s nerazumijevanjem sredine. S obzirom da već imaju dijete, njihovu borbu za još potomstva ponekad zanemaruju ili ignoriraju čak i obitelj i prijatelji. Zato neki odustaju od pokušaja još tijekom dijagnostičke procedure. Međutim, ne bi trebali to učiniti. Njihova potreba za liječenjem je ista kao kod parova s primarnom neplodnošću.

Opće zdravstveno stanje

Brojne bolesti - poput dijabetesa, hipertenzije (visokog krvnog pritiska), astme ili artritisa - mogu utjecati na plodnost, kao i lijekovi koji se koriste za njihovo liječenje (na primjer, za reguliranje visokog tlaka ili za snižavanje kolesterola).

Cervikalna sluz

Hormonalne promjene mogu utjecati na konzistenciju vaše vaginalne sluzi, koja u nekim slučajevima može biti neprijateljsko okruženje za spermu. Ako postane previše gusta ili ljepljiva, čak i zdravi spermatozoidi će imati problema s "plivanjem" kroz nju do grlića maternice (cerviksa), kako bi se sreli s vašim jajašcem. Korištenje lubrikanata, antihistaminika (lijekova protiv alergije) i preparata koji olakšavaju začepljenost gornjeg respiratornog trakta), kao i vaginalna infekcija mogu utjecati na lučenje cervikalne sluzi.

Začepljenost jajovoda

Vaše jajašce i sperma vašeg partnera mogu biti savršeno zdravi, ali dok se ne sretnu i spoje u „idealnom“ okruženju, nećete ostati trudni. Posebno ako su vaši jajovodi postali blokirani nakon prve trudnoće. Oštećenje jajnika je odgovorno u oko 15 posto slučajeva sekundarne neplodnosti. Postoje mnogi uzroci, uključujući priraslice uzrokovane carskim rezom, razne komplikacije u trudnoći, infekcije, upalne bolesti u maloj karlici, fibroidi (izrasline u zidu materice), endometrioza.

Izostanak ovulacije

U oko 30 posto slučajeva sekundarne neplodnosti, krivac je izostanak ovulacije. Uzroci uključuju sindrom policističnih jajnika (PCOS), visok nivo prolaktina i hormona štitne žlijezde (posebno TSH), neke kronične bolesti, ekstremne promjene u težini, produženo ekstremno vježbanje... Pored preparata klasične medicine, od pomoći mogu biti akupunktura, refleksologija i fitoterapija. Ako patite od sindroma policističnih jajnika, a lako ste začeli prvo dijete, debljanje je vjerojatno čimbenik trenutne teškoće da zatrudnite - to zaustavlja ovulaciju. Međutim, istraživanja su pokazala da čak i manji gubitak težine može vratiti ovulaciju.

Hormoni

Kod sekundarne neplodnosti je često prisutan poremećaj razine nekih hormona (najčešće se radi o sniženom progesteronu ili poremećenoj funkciji štitne žlijezde). Zato je potrebno provesti odgovarajuće liječenje. Kod žena s endometriozom, problem može biti prekomjerna proizvodnja prostaglandina, hormona koji igraju važnu ulogu u oplodnji i usađivanju embrija.

Koagulacija

Moguće je i da postoji poremećaj vezan za čimbenike koagulacije (zgrušavanje krvi), ili neka specifična antitijela u krvi, odnosno neki imunološki sindromi - što zahtijeva obavezno liječenje.

Endometrioza

Kada se stanice endometrija - sluznice materice, nalaze izvan tog organa, dolazi do kronične bolesti pod nazivom endometrioza. Ako se implantira van materice, endometrijsko tkivo reagira na promjenjive razine hormona u tijelu žene za vrijeme menstrualnog ciklusa, potičući njegov rast. To može dovesti do upale i formiranja tkiva s ožiljcima, uzrokujući bolove. Ako je endometrijsko tkivo prisutno u jajovodima, nerijetko dolazi do njihove neprohodnosti, što često izaziva neplodnost. Kod blagog oštećenja, kirurgija može biti opcija za vraćanje plodnosti, ali u težim slučajevima – najučinkovitiji izbor je in vitro oplodnja, klasična laboratorijska tehnika vantjelesne oplodnje.

Fibroidi

U pitanju su izrasline vezivnog tkiva, koje mogu nastati na materici ili unutar nje (na mišićnom zidu maternice ili grlića), mijenjajući njen oblik i veličinu. Fibroidi su obično bezopasni, a u većini slučajeva ne pokazuju simptome, mada mogu biti problematični kod oko 20 posto žena. Više su karakteristični za žene iznad 35 godina.

Stres

Iako neki liječnici odbacuju vezu između stresa i plodnosti, mnogi ipak vjeruju da oslobađanje kortizola - hormona stresa može narušiti osjetljivu hormonsku ravnotežu i napraviti „kaos“ što se tiče reproduktivnih procesa u tijelu. Oni smatraju da je stres jedan od ključnih uzroka sekundarne neplodnosti.

Problem kod muškog partnera

Žene previše brzo same sebe okrive za neplodnost, ali postoji realna mogućnost da problem leži u partneru. Nedavne studije su pokazale da kvaliteta i količina sperme i kod muškaraca počinje opadati nakon 35. godine. Problemi mogu nastati i kao posljedica bolesti, povrede, stresa i/ili utjecaja sredine. Moguće je da postoji "blokada u sustavu za isporuku sjemena", a u nekim slučajevima poremećaj obrambenog sistema - koji uzrokuje da tijelo razvije antitijela na vlastitu spermu. Antitijela se mogu „zakačiti“ na površinu spermatozoida i ometati njihovo kretanje ili sposobnost za oplodnju jajašca.

Pravovremeno ispitivanje

Uz pretpostavku da se neplodnost „njima ne može dogoditi“ jer su se već ostvarili kao roditelji, i da su u pitanju prolazne teškoće, par koji doživljava sekundarnu neplodnost može odgoditi traženje pomoći za svoje probleme (čekati duže od preporučenih godinu dana za žene mlađe od 35 godina i šest mjeseci za žene iznad 35 godina). Međutim, odugovlačenje ispitivanja uzroka često znači manje šanse za uspjeh liječenja, jer se neki uzroci neplodnosti mogu s vremenom pogoršati - kao što je endometrioza ili rast fibroida. U mnogim slučajevima postoji odlaganje trudnoće između prvog i drugog djeteta, u vrijeme kada se reproduktivna funkcija smanjuje.

Vrhunac plodnosti žene je od sredine 20-ih do ranih 30-ih, znatno se smanjuje od 35. godine, a posebno nakon 40. godine. Do 45. godine, šansa da zatrudnite iznosi šest posto po ciklusu. Sve žene se rađaju sa svim jajnim stanicama koje će ikada imati. Što su starije, duže su izložene utjecaju sredine, koji može smanjiti njihovu kvalitetu ili, čak, izazvati delikatne mutacije gena. S vremenom dolazi do opadanja rezervi jajnih ćelija. Riječ je o fiziološkoj pojavi, koja je individualna i uvjetovana genetskim čimbenikom. U prosjeku, kvaliteta jajne stanice je slabija poslije 38. godine života. Jajašca loše kvalitete mogu se oploditi, ali će mnoge žene spontano pobaciti čak i prije nego što shvate da su trudne.

Izvor: www.yumama.com

Foto: Profimedia

Najnovije