No, sada možda postoji nada za kasnije rodilje. Nova studija Univerziteta Edinburgh, prenosi Babble.com, koja je proučavala plodnost žena pokazala je kako bi hormon DHEA – hormon kojeg proizvode nadbubrežne žlijezde iz kolesterola, poznat i pod nazivom "majka hormona" jer sudjeluje u sintezi drugih steroidnih hormona (estrogena, progesterona, testosterona i kortizola) - mogao pomoći starijim ženama zadržati oplođeno jajašce. 

Ovo otkriće bi moglo donijeti veliki preokret u liječenju neplodnosti jer starije žene često imaju problem s implantacijom jajašca. Prema stručnjacima koji su provodili studiju, razina DHEA se u organizmu s godinama smanjuje, a dodavanjem ovog hormona izgleda može pomoći maternici u zadržavaju oplođenog jajašca.

U istraživanju je korišteno donirano tkivo maternice žena koje su imale razne druge nevezane operacije. Kad su u laboratoriju tkivo maternice tretirali ovim hormonom razine proteina koji se povezuju sa zdravom implantacijom dvostruko su narasle. Također, DHEA je povećao razinu aktivnih androgena u tkivu maternice što ukazuje na to da bi i androgeni mogli biti važni za poboljšanje plodnosti kod starijih žena.

„Oplođeno jajašce će se ugnijezditi u maternicu samo ako su svi uvjeti zadovoljeni i vrlo smo uzbuđeni što DHEA i androgeni izgleda mogu poboljšati te uvjete,“, objašnjava glavni autor, dr. Douglas Gibson i nastavlja: „Ova otkrića će nam dalje pomoći razviti nove terapije, no potrebno je još istraživanja prije no što ćemo moći reći da se ovaj pristup može koristiti s ciljem da pomogne ženama koje se bore s nemogućnošću začeća.“
nova-nada-za-zene-u-40-tima-koje-se-bore-s-neplodnoscu
, Image: 367003807, License: Royalty-free, Restrictions: , Model Release: yes, Credit line: Profimedia, Tetra Images

Višestruki problemi žena iznad 40. godine

Žene iznad 35. odnosno 40. godine često imaju višestruke probleme zbog kojih ne mogu začeti. Jedan od najvećih problema je kvaliteta samih jajnih stanica koja oko 40. godine rapidno opada. To je razlog zašto uopće ne dolazi do oplodnje. Kad se dogodi da je jajašce dovoljno kvalitetno i oplodnja uspije tada se ono često ne uspije ugnijezditi odnosno implantirati. A na kraju ako se i uspije ugnijezditi vrlo često dolazi i do spontanih pobačaja jer tijelo ne uspijeva zadržati jajašce.

Sve gore navedene probleme, osim zadnjeg, žene uglavnom uspijevaju riješiti s više ili manje ponavljanja postupaka potpomognute oplodnje, no sada mogućnosti za konačan uspjeh drastično rastu. Rezultati ove studije sada obećavaju pomoći ženama u ovom posljednjem koraku zadržavanja jajašca u maternici što dalje pak pruža velike šanse za uspješnu trudnoću i rođenje zdravog djeteta.

Izvor: Bablle.com

Foto: Profimedia