ČIME IZMJERITI TEMPERATURU BEBI: Koje vrste termometra postoje i koji je najbolje kupiti?

Jedna od prvih stvari koje trebate kupiti za bebu je termometar no s obzirom na velik broj modela na tržištu nije lako odabrati pravi. Sa savjetima iz teksta olakšat ćemo vam odluku

Shutterstock

Iako se nadamo da vam prvih nekoliko mjeseci bebina života neće trebati, ipak ćete morati kod kuće u pripremi imati termometar za mjerenje tjelesne temperature. Nekad davno je kupovina termometra bila jednostavna – u ljekarnama je postojao jedan jedini model i to onaj živin. Danas je na raspolaganju puno više opcija što roditelje čini zbunjenima. Prilikom odabira termometra za bebu u obzir morate uzeti nekoliko stvari:

1. Mora biti točan i precizan kako ne bi krivo očitao tjelesnu temperaturu vaše bebe
2. Mora biti jednostavan za korištenje
3. Dovoljno kvalitetan da potraje nekoliko godina

Shutterstock 

A vrste termometra su:

DIGITALNI
Brzi su i jednostavni za upotrebu i liječnici ih najviše preporučuju. Njime možete mjeriti tjelesnu temperaturu ispod pazuha djeteta (aksilarno), oralno i rektalno. Većini treba manje od deset sekundi da očitaju vrijednost.

Shutterstock 

GALIJEV
Ako ste naviknuli na stare živine termometre onda ćete se vjerovatno odlučiti za galijev. Naime, živu koja je štetna za zdravlje i okoliš zamijenio je ekološki prihvatljiv metal galij. I ovaj termometar treba protresti prije upotrebe, može se koristiti rektalno, oralno i ispod pazuha no nedostatak je što mjerenje traje četiri minute, a beba će rijetko toliko dugo biti mirna.

Shutterstock 

BESKONTAKNTI INFRACRVENI
Koriste se za brzo i neinvazivno mjerenje temperature na čelu no ne uključuju nikakav kontakt s površinom tijela. Temperatura se mjeri infracrvenim zrakama, a vrijednost se može očitati u nekoliko sekundi. No treba imati na umu moguća odstupanja u mjerenju.

TERMOMETAR ZA UHO
Bilježe temperaturu pomoću sonde koja se nježno stavlja u uho. Međutim ušni termometri se ne preporučuju bebama mlađim od šest mjeseci.

Shutterstock 

TOPLOMJER DUDA
Digitalni toplomjer koji se poput dude stavlja djeci u usta. Ovisno o proizvođaču karakteriziraju ga visoka točnost i brzina mjerenja temperature.

Važno!

Tri su glavna mjesta koja koristimo za mjerenje temperature tijela kod beba i malene djece – usta, pazusi i rektalni otvor. Unatoč tome rektalno mjerenje se i dalje smatra najpouzdanijom metodom.