• Obožavamo ih kao sirovu i vrlo zdravu grickalicu, no bademi se jedu i prženi, kao dodatak jelima, od njih se radi bademov maslac, ulje i mlijeko, a neizostavni su u izradi najfinijih kolača.
  • Jeste li znali da se od badema i sjemenki marelice priprema marcipan, a najstariji recept za njega pronađen je u Nostradamusovim knjigama?
  • Badem je najlužnatiji orašasti plod, što znači da u tijelu ne stvara kiselu reakciju. Osim toga, ima vrlo uravnotežen sastav hranjivih tvari pa je poznat kao najzdraviji i najcjelovitiji orašasti plod, kao što je to primjerice jabuka među voćem.
  • Oko 52 posto njegove težine otpada na masnoće, od kojih je 67 posto nezasićeno.
  • Jako dobra i zdrava kombinacija esencijalnih masnoća, bjelančevina i vlakana omogućava pozitivan učinak badema na razinu kolesterola u krvi – brojni liječnici i medicinski stručnjaci preporučuju ljudima da koriste badem za snižavanje kolesterola.

Upotreba u kulinarstvu

Badem možemo koristiti i izmiksanog u obliku ‘bademova maslaca’ ili od njega možemo napraviti veoma ukusno mlijeko.

Ukoliko bademe stavimo kratko u kipuću vodu, njihova smeđa kožica će se lako oguliti. Takvi će oguljeni bademi imati blag okus i glatku konzistenciju, što je osobito pogodno pri pripremi ‘maslaca’.

Osim u kulinarstvu (možemo ga koristiti u pripremi ukusnih kolača, torti i drugih slastica), badem je idealan za domaće kozmetičke pripravke – maske, pilinge ili kreme. Dovoljno ga je samo sitno narezati i pomiješati s primjerice kravljim sirom te nanijeti na kožu da je nahrani.

Kolač od badema

Sadržaj:

  • 4 jaja
  • 200 g šećera u prahu
  • 1 vrećica vanilin šećera
  • 250 ml vrhnja
  • 300 g višenamjenskog brašna
  • 1/2 vrećice praška za pecivo
  • 150 g maslaca
  • 2 žlice mljevenih badema
  • sol
  • mast i brašno za kalup

Priprema:

  1. Dobro izmutite jaja sa šećerom u prahu i vanilin šećerom. Dodajte vrhnje i promiješajte, pa zatim dodajte prosijano brašno i prašak za pecivo s prstohvatom soli te sve dobro izradite.
  2. Pustite maslac da se otopi pa ga pažljivo dodajte tijestu i izradite. Na kraju dodajte bademe.
  3. Ulijte tijesto u kalup za pečenje koji ste prethodno premazali maslacem i pobrašnili. Pecite u vrućoj pećnici na 180°C oko 45 minuta.
  4. Pustite kolač da se nakratko ohladi u kalupu pa ga istresite na metalnu rešetku. Pospite ga šećerom u prahu i narežite.

Tekst: Nikolina Petan

Izvor:kuhaj.story.hr

Foto: Profimedia