- Obožavamo ih kao sirovu i vrlo zdravu grickalicu, no bademi se jedu i prženi, kao dodatak jelima, od njih se radi bademov maslac, ulje i mlijeko, a neizostavni su u izradi najfinijih kolača.
- Jeste li znali da se od badema i sjemenki marelice priprema marcipan, a najstariji recept za njega pronađen je u Nostradamusovim knjigama?
- Badem je najlužnatiji orašasti plod, što znači da u tijelu ne stvara kiselu reakciju. Osim toga, ima vrlo uravnotežen sastav hranjivih tvari pa je poznat kao najzdraviji i najcjelovitiji orašasti plod, kao što je to primjerice jabuka među voćem.
- Oko 52 posto njegove težine otpada na masnoće, od kojih je 67 posto nezasićeno.
- Jako dobra i zdrava kombinacija esencijalnih masnoća, bjelančevina i vlakana omogućava pozitivan učinak badema na razinu kolesterola u krvi – brojni liječnici i medicinski stručnjaci preporučuju ljudima da koriste badem za snižavanje kolesterola.
Upotreba u kulinarstvu
Badem možemo koristiti i izmiksanog u obliku ‘bademova maslaca’ ili od njega možemo napraviti veoma ukusno mlijeko.
Ukoliko bademe stavimo kratko u kipuću vodu, njihova smeđa kožica će se lako oguliti. Takvi će oguljeni bademi imati blag okus i glatku konzistenciju, što je osobito pogodno pri pripremi ‘maslaca’.
Osim u kulinarstvu (možemo ga koristiti u pripremi ukusnih kolača, torti i drugih slastica), badem je idealan za domaće kozmetičke pripravke – maske, pilinge ili kreme. Dovoljno ga je samo sitno narezati i pomiješati s primjerice kravljim sirom te nanijeti na kožu da je nahrani.
Kolač od badema
Sadržaj:
- 4 jaja
- 200 g šećera u prahu
- 1 vrećica vanilin šećera
- 250 ml vrhnja
- 300 g višenamjenskog brašna
- 1/2 vrećice praška za pecivo
- 150 g maslaca
- 2 žlice mljevenih badema
- sol
- mast i brašno za kalup
Priprema:
- Dobro izmutite jaja sa šećerom u prahu i vanilin šećerom. Dodajte vrhnje i promiješajte, pa zatim dodajte prosijano brašno i prašak za pecivo s prstohvatom soli te sve dobro izradite.
- Pustite maslac da se otopi pa ga pažljivo dodajte tijestu i izradite. Na kraju dodajte bademe.
- Ulijte tijesto u kalup za pečenje koji ste prethodno premazali maslacem i pobrašnili. Pecite u vrućoj pećnici na 180°C oko 45 minuta.
- Pustite kolač da se nakratko ohladi u kalupu pa ga istresite na metalnu rešetku. Pospite ga šećerom u prahu i narežite.
Tekst: Nikolina Petan
Izvor:kuhaj.story.hr
Foto: Profimedia
Chrissy Teigen kritiziraju jer joj kći drži noge na kuhinjskom pultu dok kuhaju
Kako darovita djeca zamišljaju bolji svijet? Birali bi učitelje, predmete, a tehnologija im je pomagač, ne gospodar
Maja Šuput pokazala novu Bloomovu frizuru: 'Baš si ga skratila, sad je pravi dečkić'
Dragi odrasli...: Pisma djece iz Hrvatske za bolji svijet, ovo su njihove poruke
Uranjeno božićno ukrašavanje usrećuje, znanstveno je dokazano