Zbog obilja nezasićenih masnih kiselina, vitamina, osobito E i grupe B, minerala i mnogih drugih korisnih sastojaka u tragovima, sjemenke bundeve su na samom vrhu zdravstveno preporučljivih namirnica.
Usto, među najzdravijim su grickalicama, vrlo su ukusne i kada se kandiraju na različite načine, na sličan način kao primjerice karamelizirani bademi.
Sjemenke bundeve u nizu recepata vrlo lako mijenjaju druge, pa i one najskuplje sjemenke poput pistacija i pinjola.
Lako je to dokazati na primjeru genoveškog umaka. Pesto genovese propisuje pinjole, no bučine sjemenke više su nego dobra zamjena. Štoviše, one su inspiracija za brojne slične varijacije umaka.
Pesto od sjemenki
- 1 žlica pinjola
- 1 žlica suncokretovih sjemenki
- 1 žlica bučinih golica
- 1/2 žličice tucane ljute papričice
- 1/2 režnja češnjaka, oguljenog i narezanog na tanke ploške
- himalajska sol
- papar
- 2 žlice maslinova ulja
Priprema
- Na tavi bez ulja malo popržite suncokretove sjemenke i bučine golice. U mužar (ako ga nemate, bit će dobra i sjeckalica) staviti češnjak i zdrobite ga, dodajte papričicu, pinjole, popržene sjemenke, sol i papar.
- Malo zgnječite, dodajte maslinovo ulje i sve zajedno sjedinite. Ovaj umak slobodno dodajte u juhe i variva, obogatite salate ili prelijte preko riže i sličnih žitarica.
Tekst: Nikolina Petan
Izvor:kuhaj.story.hr
7 načina kako bebi pomoći kod zatvora: Ako je stolica jako tvrda, u malim kuglicama, evo što trebate činiti
10 životnih lekcija koje možete dobiti od svoga dvogodišnjaka
Baby Lasagna objavio slikovnicu: Priča o predivnom prijateljstvu s jednookim ljubimcem
Tata ljubi petogodišnjeg sina u usta: Optužili ga da će mu prenijeti bakterije i karijes
Majčino mlijeko boje jagode: Mama pokazala što stoji iza ovog fenomena