Kako prepoznati je li svjež
Prije kupnje provjerite jesu li listovi hrskavi i je li mjesto na kojem ste ga zarezali sočno ili suho. Kad protresete glavicu, trebala bi lagano šuškati.
Kratko vrijeme pripreme
Budući da je vrlo mekan, dovoljno ga je kuhati 12-15 minuta. Ako ga narežete na trakice, bit će gotov za samo 4-5 minuta.
Miris i probavljivost
Ako vam smeta njegov miris, kuhajte ga na laganoj vatri poklopljenog. Dodate li mu kumin, smanjit ćete vjerojatnost napuhavanja.
Složenac od tjestenine i kelja brzo se priprema te će mirisima iz pećnice tijekom pečenja privući u kuhinju cijelu obitelj.
Sočni kelj preobrazit će klasičnu krumpirovu salatu u gurmanski izazov, a složenac od kelja i poriluka s pečenicom jelo je koje bez problema možete ponuditi i gostima.
Salata od kelja i krumpira
- 600 g krumpira
- 400 g kelja narezanog na trakice
- 1 glavica luka
- 150 g slanine narezane na kockice
- 4 žlice octa
- 250 ml juhe
- 1 žlica senfa
- sol, papar
Priprema
- Krumpir kuhajte u kori u slanoj vodi 30 minuta, ogulite ga i naribajte na ploške. Usitnjeni kelj kuhajte u slanoj kipućoj vodi 3 minute.
- Luk narežite na kockice. Slaninu popržite da postane hrskava, dodajte luk pa i njega kratko pržite sa slaninom.
- Umiješajte ocat, juhu i senf te začinite solju i paprom po ukusu. Pažljivo izmiješajte krumpir s keljom i dresingom.
Tekst:http://www.kuhaj.hr
Foto: Profimedia