Pored osvježenja, njezina vrijednost upravo je u vitaminima i to u antioksidansima, vitaminu C, likopenu te betakarotenu. Ovi antioksidansi sprečavaju štetno djelovanje slobodnih radikala i time ga štite od bolesti. U tom smislu likopen je posebice važan jer štiti od nekoliko vrsta raka. On lubenici, kao i primjerice rajčici, daje ružičastu boju no i snažno antioksidativno djelovanje, koje je najdjelotvornije kad se namirnice skuhaju. Tako će juha od rajčice ili sirup od lubenice biti još zdraviji nego ako namirnice konzumiramo sirove.

Zato obavezno iskušajte zgodan recept za domaći sirup od lubenice koji vam donosimo. Naravno, lubenicu slobodno jedite i svježu jer izvrsno osvježava i utažuje žeđ. Osim sirupa, od lubenice možete napraviti svježe sokove, sladoled, voćne kupove, a katkad lubenica može postati i posuda u kojoj su posluženi odlični dječji kokteli ili salate.

SLATKI RECEPTI S LUBENICOMSirup od lubenice

Lubenicu narežite na kockice i usitnite štapnim mikserrom. Sok ocijedite pa ga kuhajte na jakoj vatri uz stalno miješanje. Kad se sok zgusne, maknite ga s vatre. Sirup ulijte u staklene boce i čvrsto zatvorite. Sirup najbolje čuvajte u hladnjaku.

Koktel od lubenice i voća

Lubenicu i oguljenu jabuku narežite na kocke, odstranite koštice i stavite u mikser. Operite bobice grožđa i stavite ga u mikser. Dodajte i 1 žlicu limunova soka, šećera po želji i komadiće leda. Sve dobro izmiksajte pa sok procijedite. Koktel po potrebi zasladite sirupom od lubenice.

Kako kupiti najslađu lubenicu?

Postoji nekoliko trikova koji vam mogu pomoći u odabiru idealne lubenice. Prvi test je svakako lupkanje po njoj. Zvuk koji čujete ne smije biti tup, već zvonki. Neki lubenicu ispituju tako da je stišću između ruku, ne bi li osjetili ili čuli pucanje. Obično lubenica, ako je kupujete cijelu, ima okruglu mrlju na kojoj je ležala dok je rasla na polju. Ta mrlja mora biti žućkaste boje (ne bijele) jer je to znak da je lubenica dozrela i ima potrebnu sočnost i slatkoću. Ako je lubenica velika, pa kupujete komad, pratite dok se reže. Ako pritom puca, vrlo vjerojatno je sočna i slatka, baš onakva kakvu želite.

Kada pripaziti s lubenicom?
  • u slučaju problema s niskim tlakom jer lubenica može dodatno spustiti tlak
  • visoki glikemički indeks snažno podiže razinu šećera i inzulina u krvi što je nepovoljno kod poremećaja metabilizma šećera (dijabetes)
  • kod malih alergičara osjetljivih na ambroziju konzumiranje lubenice može izazvati križnu reakciju. Zato alergični na ambroziju u vrijeme cvjetanja ambrozije, polovicom kolovoza pa sve do listopada, trebaju izbjegavati lubenicu

Tekst: roditelji.hr

Foto: Profimedia