Mame, uživajte u dubokim plavim očima vaše bebe dok možete. Jer postoji velika šansa da će se ubrzo pretvoriti u smeđe ili čak zelene i više nikad neće biti plave. Bebe crne, crvene i žute rase gotovo se uvijek rađaju s tamnim očima. Bebe bjelaca najčešće se rađaju s tamno plavim očima, s primjesama sive, a njihova boja očiju se može i nekoliko puta promijeniti do bebinog prvog rođendana.

Što uzrokuje promjene boje bebina oka? Odgovor na to pitanje daje melanin, prisutan u šarenici oka, kojeg dijete nasljeđuje od roditelja kao i još neki čimbenici:

Uloga melanina

Melanin je pigment koji određuje boju naše kože, kose i očiju. On reagira na sunce i svjetlost pa se tako boja kože pod utjecajem sunca mijenja u tamniju, a isto se događa i sa šarnicom što može dovesti do promjene boje očiju kod malih beba. Za plave oči je dovoljno malo melanina, dodajte još malo i oči će poprimiti nijansu zelene, sive ili boje lješnjaka, a još malo melanina i oči će poprimiti tamno smeđu ili crnu boju.

Kada se mijenja boja očiju?

Najdramatičnije promjene boje događaju se između 6. i 9. mjeseca bebina života. Do tog trenutka šeranica je otprilike stvorila potreban pigment koji će rezultirati konačnom bojom. No, čak i tada oči vaše bebe možda vam prirede još pokoje iznenađenje. Mogli biste primijetiti suptilne promjene u boji čak do treće godine, primjerice zelene oči mogu poprimiti malo svijetlo smeđe ili čak tamno smeđe. Ali, nemojte očekivati da će se smeđe oči vratiti na plavu jer tamne oči kod bebe najčešće takve i ostaju. Kod 10% ljudi boja očiju se nastavlja mijenjati i u odrasloj dobi.

Uloga genetike

Konačna nijansa malih treptajućih slatkih okica naših malenih ovisi o vašim očima, partnerovim očima te genetskoj kockici za koju ne znate na koji broj odnosno boju će se okrenuti. Budući da još uvijek nije sve jasno o tome kako se geni slažu i njihovoj ulozi u boji očiju, teško je predvidjeti s kojom bojom očiju će dijete završiti. No, ipak postoje neki predvidljivi scenariji: ako su vaše i partnerove oči smeđe, ali jedno od vas ima roditelja s plavim očima, postoje male šanse da oči vašeg djeteta ostanu plave. Ako jedan od partnera ima plave oči, a drugi smeđe, onda su 50/50 šanse da oči izgube plavu boju. Ako ste oboje plavih očiju, tada su, logično, najveće šanse da i dijete ostane plavih očiju.

Foto: Profimedia