Ništa ne može zamijeniti dojenje, slažu se svi stručnjaci. No, u praktičnom životu dobro dođe znati čemu služi bočica i kako je uvesti u bebin život, a da se ne poremeti raspored dojenja

Kada bebi ponuditi majčino mlijeko iz bočice?

U prvih šest tjedana dojenče uopće ne bi trebalo dobiti bočicu. Ako se nakon tog razdoblja dojenje uhoda, beba može pokoji obrok dobiti na bočicu. Ako majka to želi, može djetetu ponuditi bočicu da bi se ono priviklo na nju. Djeca koja su tri ili četiri mjeseca isključivo dojena, bočicu ili dudu uglavnom odbijaju. Naime, dojenje se razlikuje od hranjenja na bočicu i bebe bi morale savladati novu tehniku.

Postoji li opasnost da će dijete odbijati dojenje?

Ukratko - postoji. Kao prvo, dojiti je mnogo teže od hranjenja na bočicu, prvenstveno zato što je za dojenje potreban napor, a kod hranjenja na bočicu, mlijeko uglavnom slobodno teče. Ta opasnost se smanjuje što je beba veća pa kod tromjesečnih ili četveromjesečnih beba teško može doći do odbijanja dojke - iako i ta mogućnost postoji. S druge strane, dobro je naučiti bebu kako da pije iz bočice za slučaj da majka mora izaći na koji sat. Kako spriječiti odbijanje dojke? Pravog recepta nema. Možete tek pokušati nabaviti dudu sa što manjom rupicom za mlijeko.

Kako čuvati izdojeno mlijeko?

Kolostrum, odnosno prvo majčino mlijeko može se čuvati do 12 sati na temperaturi od 27 do 32 stupnja.

Zrelo mlijeko možete čuvati 24 sata na temperaturi do 15 stupnjeva, 10 sati na sobnoj temperaturi (do 22 stupnja), 4 - 6 sati na temperaturi do 25 stupnjeva, a 4 sata na temperaturama od 30 do 38 stupnjeva (bočica u posudi s vrućom vodom).

Zrelo mlijeko možete čuvati i u hladnjaku (0-4 stupnja) i to do osam dana.

Mlijeko možete čuvati i u zamrzivaču. Ako je riječ samo o posebnoj polici unutar hladnjaka, mlijeko se tako može čuvati do dva tjedna. U posebnom dijelu zamrzivača mlijeko može ostati tri do četiri mjeseca, a u škrinji ga možete čuvati šest mjeseci i dulje.

Na što treba obratiti pažnju pri zamrzavanju?

Za bebe do šest mjeseci bi trebalo koristiti sterilizirane posude ili posebne vrećice za zamrzavanje. Nikako nemojte toplo, tek izdojeno mlijeko stavljati u istu posudu sa zamrznutim. Najbolje je mlijeko sakupljati u posebne posude.

Kako se ispravno otapa majčino mlijeko?

Zamrznuto mlijeko treba pažljivo otopiti na sobnoj temperaturi ili u hladnjaku. Kada je mlijeko otopljeno, možete ga još 24 sata čuvati u hladnjaku, u neotvorenoj posudi. Ako ste već koristili mlijeko iz posude, ostatak smijete čuvati najviše 12 sati. Prije nego mlijeko date bebi, treba ga ugrijati u toploj vodi, ugrijanoj na najviše 37 stupnjeva. Tako će ostati vrijedni dijelovi mlijeka sačuvani.

Smije li se podgrijano mlijeko djetetu dati tek kasnije?

Podgrijano mlijeko trebali biste dati djetetu unutar jednog sata. Mlijeko ne smijete dvaput podgrijavati. Ako beba ne popije svo mlijeko ili ga ne iskoristite, nemojte ga bacati: jednostavno ga dodajte vodi za kupanje bebe.

Smije li se mlijeko podgrijavati u mikrovalnoj pećnici?

Ne. Hrana za dojenčad nikada se ne bi smjela podgrijavati u mikrovalnoj pećnici jer se tako gube vrijedni sastojci mlijeka. Dodatni razlog jest što mikrovalna nejednako podgrijava mlijeko i druge tekućine pa biste mogli opeći dijete. Hranu za dojenčad i bebe najbolje je ugrijavati u toploj vodi.

Smiju li se miješati majčino i adaptirano mlijeko?

To nije preporučljivo - najbolje je da beba dobije dvije vrste hrane odvojeno. Prvo nadojite bebu, podignite je da podrigne, premotajte je i tek potom hranite adaptiranim mlijekom.

Može li hranjenje na bočicu približiti tatu i bebu?

Do šestog tjedna bebina života bočice bi trebalo izbjegavati. Tata se može maziti s bebom, nositi je, kupati ili prematati i tako graditi vezu s bebom. Inače hranjenje na bočicu ovisi o okolnostima: ako se majka brzo nakon poroda mora vratiti na posao ili mora otići nekamo na par sati, bočica je jedina mogućnost.