Uz igračke prikladne za njihovu dob, bebe upoznaju svijet koji ih okružuje i svladavaju nove vještine. Gledaju, slušaju, dodiruju, "kušaju" i uživaju u svojem istraživanju. Najzanimljivije su im lagane i mekane igračke jarkih boja i one koje proizvode različite zvukove.

Zvečka

Zvečkica pruža beskrajne mogućnosti. U početku će je beba samo slušati i gledati pa obratite pažnju na to kako reagira na zvuk. Ubrzo će i okretati glavicu prema zvečki. Ako zvečku pričvrstite nadohvat bebi, ubrzo će shvatiti da može i sama proizvesti zvuk i to će je jako zabavljati. S otprilike pet mjeseci, beba će već i sama moći držati zvečku i prebacivati je iz ruke u ruku.

Naravno, budite oprezni i sigurni u kvalitetu zvečkice. Zvečka treba biti meka, a njezini sitni dijelovi dobro učvršćeni.

Mobilne igračke za krevetić

Najbolji efekt će postići "vrtuljci" s figuricama jasnih, svijetlih boja, koji sviraju nekoliko melodija – od umirujućih do veselih. Ležeći na leđima, beba će znatiželjno pratiti kretanje vrtuljka, slušati lijepe tonove i pozdravljati gugutanjem.

Čim dijete bude u mogućnosti dohvatiti mobilnu igračku, vrijeme je da vrtuljak stavite na veću udaljenost ili ga maknete iz krevetića.

Loptice

Nabavite loptice raznih veličina i tekstura. Bebe će zabavljati mekana, šarena loptica koju će gledati i vježbati hvat prstićima i ručicom. Oko djetetovog šestog mjeseca, loptica može biti nešto veća i gumena. Beba će je grickati i kotrljati pa je lopticu potrebno redovno dezinficirati.

Ogledala

Bebe obožavaju lica! Najdraža su im ona njihovih roditelja, ali i njihovo vlastito. Doduše, tek oko godine dana postaju svjesna vlastitog odraza u ogledalu. Do tada ih zabavljaju izrazi i pokreti koje "oponaša" ogledalo pa ga pokušavaju što više približiti i "okusiti".

Igračke za kupanje

Jednostavne gumene igračke; brodići, patkice, ribice... postati će neizostavan dio kupanja. Dijete će pratiti igračkice dok plutaju, potapati će ih, pljuskati vodom. Za njima će posezati i kad nije u vodi jer ih može stiskati i grickati.

Plišane igračke

"Plišanci" su omiljene igračke uz koje se vežu nezaboravne uspomene. Njihova tekstura stimulira bebine osjete, bebe ih prigrle i uskoro u njima pronalaze "saveznika" pri uspavljivanju ili umirivanju.

Plišane igračke je potrebno redovito prati i obratiti pozornost da su svi dijelovi dobro učvršćeni. Isto tako, pedijatri preporučuju da se plišane i druge igračke maknu iz djetetovog krevetića nakon što dijete zaspi.

Slikovnice

U početku nabavite slikovnice od tkanine ili meke plastike, koje će beba moći grickati, bacati i okretati, a uskoro će moći i zadržati pažnju na jednoj ili dvije slike. Neka to budu slikovnice koje sadrže jasne i svijetle slike svakodnevnih, bebi već pomalo poznatih predmeta. Tako ćete od najranije dobi poticati djetetov interes i ljubav prema knjizi.

Tekst: www.bebimil.hr

Foto: Profimedia