Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kako se novi tate mogu bolje osjećati u ulozi roditelja?

Američki stručnjak za roditeljstvo, Armin Brott, savjetuje novim tatama što činiti, a što ne, žele li se što bolje snaći i osjećati u ulozi roditelja

Za početak, kada vaša beba postane plačljiva i nemirna, nemojte je odmah predati u ruke partnerici. Možda mama može smiriti bebin plač nešto brže nego vi, ali činjenica je da ona, sve što zna o ophođenju s bebom, naučila iz prakse.

Najbolji način da se osjećate ugodnije s vašom novorođenom bebom je da jednostavno uskočite u njenu dnevnu rutinu i komunicirate s njom. Istraživanja pokazuju da „nedostatak prilike“ može biti jedna od najvećih prepreka za tate da se osjećaju opušteno sa svojim bebama. Drugim riječima, što više vremena provedete sa svojom bebom, imat ćete više očinskog samopouzdanja.

Jedna od dobrobiti provođenja vremena s bebom je to što ćete brzo naučiti njen jezik. Premda ona trenutno baš i nema neki rječnik, ako joj posvetite dovoljno pažnje, uskoro ćete moći uočiti razlike između različitih poruka koje šalje plačem, na primjer: „umorna sam“, „nahrani me“, „promijeni mi pelenu“ ili „hoću se igrati“.

U početku svaki plač vašeg djeteta može zvučati jednako, ali što ćete ga bolje poznavati, brže ćete „pohvatati“ koji plač šalje koju poruku. Kad to jednom svladate, bolje ćete moći ispunjavati potrebe vaše bebe, a samim time vas dvoje ćete postati bliskiji.

Što činiti s malom bebom?

Novi tate obično ne znaju što bi radili s bebama. Na kraju krajeva, one ne govore, ne mogu uhvatiti loptu i čini se da ne rade skoro ništa, osim što sline. No, iako je vaša beba stara tek nekoliko dana, možete činiti puno jednostavnih stvari s njom. Nositi je u naručju, njihati je, slušati glazbu s njom, pričati joj ili joj čitati nešto. Nebitno je što joj čitate: Rat i mir ili popis sastojaka paste za zube, bebi je svejedno. Ona će se navikavati na zvuk vašeg glasa i tako se osjećati sve ugodnije s vama. I to je otprilike to.

I još jedna uputa: Ako imate neki problemčić s bebom i vaša partnerica je želi preuzeti, ne odustajte. Recite joj da se snalazite, da je sve u redu i da želite vježbati. Naravno, ako trebate savjet, ne oklijevate ga tražiti. Zamolite je da vam pokaže kako da promijenite pelenu ili pomognete bebi da podrigne, bolje nego da ona to učini umjesto vas. I ne bojte se sami donositi odluke, i učiniti pokoju pogrešku. Samo hrabro, svi tate su to prošli.

Tekst: Roditelji.hr

Foto: Profimedia

Najnovije

Najpopularnije