Prije svega, važno je da se i sami uključimo i pojedemo nešto s djetetom za smiren i ugodan početak dana. Za to je dovoljno barem 15 minuta vremena (dakle buđenje malo ranije), a puno znači za bondanje i bolji osjećaj jer kišna, užurbana jutra loše sjedaju na prazan želudac. :)

Stvar je u planiranju i pripremi

Večer prije ukratko isplanirajte što će biti sutradan za doručak. Uključite dijete u dogovor i po mogućnosti u pripremu svega potrebnog pa će, vrlo vjerojatno, s većim veseljem doručkovati. Pripremite bademe, orahe, grožđice, marelice, suhe smokve, marelice i brusnice, pa ih zajedno nasjeckajte. Nije nož za dijete? Dajte mu dječje škarice za papir (koje su samo za tu namjenu) i neka sjecka mekane marelice. Super zabavno. :)

Neobične i slasne kaše

Zobene, ječmene ili rižine pahuljice namočite noć prije u zobenom ili rižinom mlijeku jer ćete tako smanjiti vrijeme kuhanja. Ja ih stavljam u teglicu od krastavaca s poklopcem da uštedim na prostoru i naravno, volim te višenamjenske teglice koje mi služe i kao kontejner za gablec koji nosim na posao ali i kao praktični šejker. Najbolji su oni plastični poklopci jer čvršće prianjaju.

Jedna varijanta su pahuljice, a druga, još bolja, je noć ranije skuhana cjelovita žitarica. Jako su ukusne kombinacije amarant i proso ili kvinoja i riža i sl. Što god odaberete, ujutro prelijete zobenim ili rižinim mlijekom, dodajte svježe ili suho voće i orašide, po želji cimet ili kakao prah, med ili javorov sirup i uživajte.

Naravno, muesli su dobra ideja, samo ponekad znaju dosaditi. Evo kako ih učiniti zanimljivijima. U staklenu čašu složite red mueslija, red zobenog vrhnja (ohlađenog, zbog gušće teksture), red bobičastog voća, banana ili nekog drugog voća, pa ponovite niz do vrha. Ukrasite i uživajte.

Djeca vole lijepo i zabavno

Vjerovali ili ne, estetika itekako može utjecati na želju i spremnost za klopu. Djeca jako vole zabavne i lijepe zdjelice i pribor za jelo i „znanstveno je dokazano“ ;) da uz njih radije jedu. Manjoj djeci će pomoći i omiljena igračka uz zdjelicu koja isto može dobiti svoj pribor i porciju. Naravno. :)

Pročitajte i saznajte kako slatki muffini mogu uljepšati vaša jutra!

Tekst i foto: promo