Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Znate li zapravo kad ste stvarno gladni

U vremenu kad se većina vas bavi razmišljanjem što će sve pripremati od hrane i slastica za blagdane i hoće li opet pretjerati s prejedanjem, ne možemo si pomoći a da ne objavimo temu o svjesnom jedenju. Zašto? Jer želimo da ste ...

Donosimo vam zanimljivu temu iz još zanimljivije knjige autora Alena Mirića"Lake misli, lako tijelo" u kojoj autor ističe kako je svjesnost ključ za mijenjanje prehrambenih navika. U jednom od poglavlja razmatra se pitanje znamo li uopće prepoznati da je naše tijelo gladno ili hranu konzumiramo nasumično, vođeni sasvim krivim motivima. Sad je pravo vrijeme da naučite kad ste stvarno gladni i učinite svom tijelu veliku uslugu.

"...Kako znati kada smo uistinu gladni? Da bi odgovorili na ovo pitanje, moramo ponovno upoznati svoje tijelo i naučiti razlikovati stvarne fizičke signale gladi od lažnih (vanjskih i emocionalnih) signala. Po čemu zaključujete da ste gladni? Ako niste uistinu gladni, što onda osjećate? Istraživanja pokazuju kako pretile osobe ne znaju prepoznati stvarne fizičke signale gladi. Kako nam tijelo daje do znanja da smo uistinu gladni?

• Osjećaj praznog želuca

• Nedostatak energije

• Neugodni bolovi u trbuhu

• Razdražljivost

• Lagana glavobolja

• Gubitak motivacije za obavljanje dnevnih zadataka

• Pad koncentracije

• Mučnina

• Osjećaj slabosti

Postoji nekoliko načina pomoću kojih ušutkavamo biološke signale gladi:

1. Zavaravamo se – mnogo ljudi naučilo je suzbiti i prigušiti fizičke senzacije gladi uz pomoć raznih napitaka poput kave, čaja ili sokova. Tekućina u želucu kratkotrajno nas zavarava i stvara osjećaj lažne popunjenosti.

2. Dijetarenja – osobe koje neprekidno dijetare s lakoćom negiraju signale gladi (npr. kruljenja u trbuhu), koja eventualno prođu.

3. Strka i gužva – lako je suzbijati i ignorirati glad kad smo stalno u pokretu, pokušavajući obaviti svakodnevne nagomilane obveze. Kod ovog obrasca, ako postane trajan, osjećaj gladi se s vremenom potpuno izgubi.

4. Preskakivanje doručka – glad je normalan, prirodan signal tijela koji moramo prihvatiti. Ono je znak da se vraćamo u vezu s potrebama našeg tijela. Fizička glad za razliku od emocionalne ne veže krivnju na sebe jer znamo da smo jeli radi održavanja energije i zdravlja. Fizička glad se uvijek javlja zbog fiziološke potrebe, dok se emocionalna glad javlja zbog određenih emocionalnih okidača. Ako ne osjećate niti jedan od gore navedenih simptoma gladi, onda vjerojatno niste uistinu gladni, već osjećate fantomsku glad i spremate se prionuti hrani iz određenih toksičnih razloga. Fantomska glad se pojavljuje kada neposlušne emocije i nerazriješene osobne stvari počnu izbijati na površinu, te iznenada osjetimo snažnu potrebu za prejedanjem kako bi potisnuli nadolazeće neugodne emocije. Fantomska glad je glad koja se pojavljuje kada se osoba osjeća neugodno.

Bez obzira koji su vaši razlozi, sada možete pristupiti osobnim moćima, reći Ne i odbiti jesti iz svih krivih i štetnih razloga. Koje su to situacije koje mogu okinuti toksične obrasce, prevariti nas i namamiti na hranu iz krivih razloga?

• Kada se osjećamo depresivno

• Kada smo izloženi stresu

• Osjećamo se usamljeno

• U trenucima dosade

• Kada se osjećamo umorno

• Kada nas svlada ljutnja

• Kada smo anksiozni ili napeti

• Nesanica

• Strah ili frustracija

• Kada se nađemo na svadbi, u restoranu ili na zabavi

• Kada prolazimo pokraj fast fooda ili pekarnice, itd...

Moji klijenti mi često govore kako im se osjećaj gladi javlja odjednom, brzo i naglo, a za njom i potreba za određenom hranom. U većini slučajeva riječ je o nezdravoj hrani koja nakratko zadovoljava emocionalnu glad i pruža osjećaj sreće. Ostali znaci emocionalne gladi su nesvjesno hranjenje, ne razmišljamo što jedemo ili koliko jedemo. Tako primjerice dok gledamo omiljenu sapunicu u stanju smo u trenu pojesti npr. čitavu vrećicu čipsa s paprikom i nakon toga se upitati: „Pa kad sam već pojela cijelu vrećicu!?” Često nakon tog prejedanja, osobu preplavljuje snažan osjećaj krivnje, što je zapravo signal nesvjesnog uma koji nam govori da smo upravo jeli iz krivih razloga, a ne zbog fizičke gladi. Emocionalna glad bez odlaganja želi hranu (uglavnom nezdravu hranu, omiljeni slatkiš ili grickalice) i trenutnu satisfakciju."

O knjizi

Knjiga "Lake misli, lako tijelo" prva je knjiga uspješnog NLP praktičara koja na jedinstven i lak način objašnjava kako se riješiti suvišnih kilograma i postići željenu vitkost i vitalnost uz pomoć NLP metodologije. Opisane tehnike i alate svaka osoba može isprobati sama za sebe i uvjeriti se u efikasnost programa Lake misli, lako tijelo. Ako znamo da je trenutačno oko 60% stanovništva Hrvatske prekomjerne tjelesne težine tada ova knjiga predstavlja bitan i značajan doprinos u rješavanju ovog ozbiljnog problema.

Cijena knjige: 120 kn (internet cijena: 69 kn)

http://www.vodiczaroditelje.com.hr

Više o knjizi potražite na http://www.vodiczaroditelje.com.hr/artikl/obitelj/osobni-razvoj/hraniti-se-svjesno-1045.html

Tekst:www.vodiczaroditelje.com.hr

Foto: Profimedia

Najnovije

Najpopularnije