Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Novo istraživanje: Djevojčice se rađaju zdravije od dječaka zbog posteljice

Poznato je da je stopa živorođene muške djece viša od ženske, ali i to da se djevojčice rađaju zdravije te u boljem općem stanju od dječaka. Znanstvenici su se posvetili istraživanjima kako bi otkrili uzrok te pojave i doprinijeli ...

Istraživanje znanstvenika s australskog Sveučilišta Adelaide je pokazalo da se dječaci općenito rađaju u lošijem fizičkom stanju od djevojčica. Dječaci brže rastu u maternici te imaju veću porođajnu težinu. Međutim, taj ih brži rast izlaže većim zdravstvenim rizicima.

"Naše je istraživanje pokazalo da postoje neosporne genetske i fiziološke razlike između dječaka i djevojčica koje premašuju puki razvoj njihovih seksualnih osobina", objasnila je suautorica Claire Roberts u izjavi za medije.

Ključan čimbenik - posteljica

Istaknula je da bi se ključan čimbenik razlike u razvoju muške i ženske novorođenčadi, kod ljudi, ali i kod životinja, mogao nalaziti u posteljici.

Naime, australski su znanstvenici zaključili da postoje razlike među spolovima u regulaciji gena u ljudskoj posteljici. Otkrili su da u slučajevima ženskih beba postoji veća genska ekspresija u razvoju posteljice, "što sugerira da će djevojčice vjerojatnije razviti strategiju za razvoj i preživljavanje", objasnio je vodeći autor istraživanja Sam Buckberry.

Istraživanje je važno za pomoć pri otkrivanju novih terapija za trudnice, ovisno o spolu djeteta, kao i za pomoć tek rođenim bebama.

Izvor: Index.hr/mame

Najnovije

Najpopularnije