Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Okus majčina mlijeka

Ono što majka koja doji pojede, ne može njezinom djetetu izazvati probavne smetnje. No, može utjecati na razvoj okusa kod djeteta

 okus majčina mlijeka Izvor: Shutterstock

Velika je predrasuda da bebe pate od kolika i nadimanja jer majke jedu određenu hranu koja izaziva takve probavne smetnje. Taj širokorasprostranjeni mit do danas nije znanstveno potvrđen. Vjerojatno je i nastao da se na neki način objasni neobjašnjivo plakanje i grčevi u crijevima beba u prvim mjesecima života. Kao problematično se isticalo sve ono što i kod odraslih može izazivati slične probavne smetnje kao što su kupusnjače, luk, češnjak, brokula, mahunarke.

„U mojem obrazovanju prije 18 godina učili smo da prehrambene navike majke nisu nikada odnosno vrlo rijetko jesu odgovorne za plakanje beba“, smatra Claudia Fuhrer Hauser, predsjednica Stručnog udruženja savjetnica za dojenje IBCLC iz Švicarske. Nažalost, kako smatra, taj se mit i dalje čvrsto drži ne samo kod starije generacije, već i kod mlađih savjetnica za dojenje.

Kako smatra savjetnica Hauser, majka koja sumnja da neka namirnica šteti djetetu treba to testirati, a ne odmah izbaciti namirnicu. Potrebno je primjerice pojesti luk i promotriti što će se dogoditi. Ako dijete reagira na luk u više navrata, potrebno ga je izbaciti na neko vrijeme. Zatim nakon nekog vremena treba opet probati pojesti luk i promotriti ima li ponovno reakcije. Važno je samo da se namirnice ne izbacuju paušalno i bez testiranja.

Dapače, majke tijekom razdoblja dojenja moraju jesti raznovrsno i zdravo. Naime, kvaliteta mlijeka ovisi i o majčinoj prehrani. Raznovrsna prehrana će mlijeko obogatiti vitaminima i masnoćama te svim drugim važnim tvarima potrebnim za rast i razvoj dojenčeta. No, uz kvalitetne hranjive tvari koje putem mlijeka dobiva, dijete se kroz njega upoznaje i s različitim okusima. Ovisno o tome što je taj dan njegova majka pojela, mijenja se i okus mlijeka.

Zanimljivosti o majčinu mlijeku

  • Odrasle osobe koje probaju majčino mlijeko mogu u njemu prepoznati okus češnjaka, vanilije, alkohola i metvice. Znanstvenici su čak ustanovili da različite arome u različitim vremenima stižu do mlijeka. Banana se u mlijeku može osjetiti već nakon jedan sat, a metvica u mlijeku ostaje i do šest sati. Najkasnije nakon 8 sati iz mlijeka nestaju arome.
  • Zanimljivo je i da mlijeko različitih majki nakon istog obroka nema isti okus.
  • Okus majčinog mlijeka može utjecati na ponašanje djeteta na prsima. Istraživanja su pokazala kako bebe dulje ostaju na prsima ako je majka jela češnjak ili desert od vanilije.
  • Što majka jede dok doji, izgrađuje i temelje okusa djeteta. Pije li majka redovito sok od mrkve, dijete će kod prelaska na kašice već poznati taj okus i rado ga jesti. Moguće su i loše navike. Ako majka puši dok doji, dijete se navikava na nikotin koji je također zastupljen u mlijeku. Znanstvenici smatraju da to ima utjecaja kasnije kod mladih koji lakše prihvaćaju okus cigarete i počinju pušiti.

Foto: Profimedia

Najnovije

Najpopularnije