Velika je predrasuda da bebe pate od kolika i nadimanja jer majke jedu određenu hranu koja izaziva takve probavne smetnje. Taj širokorasprostranjeni mit do danas nije znanstveno potvrđen. Vjerojatno je i nastao da se na neki način objasni neobjašnjivo plakanje i grčevi u crijevima beba u prvim mjesecima života. Kao problematično se isticalo sve ono što i kod odraslih može izazivati slične probavne smetnje kao što su kupusnjače, luk, češnjak, brokula, mahunarke.
Kako smatra savjetnica Hauser, majka koja sumnja da neka namirnica šteti djetetu treba to testirati, a ne odmah izbaciti namirnicu. Potrebno je primjerice pojesti luk i promotriti što će se dogoditi. Ako dijete reagira na luk u više navrata, potrebno ga je izbaciti na neko vrijeme. Zatim nakon nekog vremena treba opet probati pojesti luk i promotriti ima li ponovno reakcije. Važno je samo da se namirnice ne izbacuju paušalno i bez testiranja.
Dapače, majke tijekom razdoblja dojenja moraju jesti raznovrsno i zdravo. Naime, kvaliteta mlijeka ovisi i o majčinoj prehrani. Raznovrsna prehrana će mlijeko obogatiti vitaminima i masnoćama te svim drugim važnim tvarima potrebnim za rast i razvoj dojenčeta. No, uz kvalitetne hranjive tvari koje putem mlijeka dobiva, dijete se kroz njega upoznaje i s različitim okusima. Ovisno o tome što je taj dan njegova majka pojela, mijenja se i okus mlijeka.
Zanimljivosti o majčinu mlijeku
- Odrasle osobe koje probaju majčino mlijeko mogu u njemu prepoznati okus češnjaka, vanilije, alkohola i metvice. Znanstvenici su čak ustanovili da različite arome u različitim vremenima stižu do mlijeka. Banana se u mlijeku može osjetiti već nakon jedan sat, a metvica u mlijeku ostaje i do šest sati. Najkasnije nakon 8 sati iz mlijeka nestaju arome.
- Zanimljivo je i da mlijeko različitih majki nakon istog obroka nema isti okus.
- Okus majčinog mlijeka može utjecati na ponašanje djeteta na prsima. Istraživanja su pokazala kako bebe dulje ostaju na prsima ako je majka jela češnjak ili desert od vanilije.
- Što majka jede dok doji, izgrađuje i temelje okusa djeteta. Pije li majka redovito sok od mrkve, dijete će kod prelaska na kašice već poznati taj okus i rado ga jesti. Moguće su i loše navike. Ako majka puši dok doji, dijete se navikava na nikotin koji je također zastupljen u mlijeku. Znanstvenici smatraju da to ima utjecaja kasnije kod mladih koji lakše prihvaćaju okus cigarete i počinju pušiti.
Foto: Profimedia
Najveći roditeljski strah: Kako se ponašati kad se dijete izgubi u gužvi
Simptomi koji mogu pokazivati ADHD kod djece: Stručnjak objašnjava na što obratiti pažnju
Dnevno spavanje kod bebe: Kako znati da je spremna za novu rutinu i kada treba pričekati?
13 životnih vještina koje dijete treba znati od malih nogu
'Jednostavne' i 'teške' bebe: Zašto su neki mališani mirni i vole društvo, a drugi nervozni i stalno plaču