Iako nam je teško uskraćivati djetetu poslastice, valja ipak pažljivo dozirati one „nezdrave“ slatkiše te želju za slatkim češće zadovoljiti zdravijim slatkišima.
- Od prvih mjeseci života navikavajte dijete na nezašećerenu hranu. Pojedina jela i pića (čaj) veoma malo zašećerite, tek toliko da okus bude ugodan, ali ne dopustite da dijete po cijeli dan drži u ustima bočicu sa zaslađenim čajem. Izbjegavajte šećeriti mlijeko i kašice.
- Izbjegavajte davati djetetu kolače i bombone. Ako mu već želite dati poslasticu, radije mu ponudite pitu s jabukama ili čajne kekse nego kolače s kremama.
- Danas na tržištu postoje poslastice bez šećera. Pripazite, umjetna sladila u „light“ proizvodima mogla bi prouzročiti smetnje u osjetljivom dječjem probavnom sustavu.
- Upotrebljavajte prirodna sladila. Med je najzdraviji prirodni zaslađivač, a djeca ga uglavnom ne vole pa ih od najranije dobi treba navikavati na njega. U kolače možete dodati džem i marmeladu domaće proizvodnje. Potrebe organizma za šećerom zadovoljit će fruktoza iz voća. Fruktozni šećer može se kupiti u gotovo svakoj trgovini. Ona nije toliko kalorična i nije potrebna velika količina da se jelo zasladi.
- Nije točno da med ne izaziva karijes. Sve što sadrži šećere, pogoduje razvoju karijesa i zato je potrebno nakon slatkih jela dobro očetkati zube.
- Želju za slatkim možete utažiti poslasticom naših baka. Naribanu jabuku ili komadiće nekog drugog voća stavite na malo kruha, lijepo ukrasite i poslužite djetetu.
- Najvažnije! Slatkiše nemojte koristiti kao nagradu za lijepo ponašanje. Postoje i zdraviji načini za to!
Foto: Thinkstock
Mama pokazala kontroverzni trik kojim potiče dijete na kućanske poslove: Mnogim roditeljima ne sviđa se ideja
Odrasli su skupa, imaju iste roditelje: Zašto braća i sestre imaju drugačiji doživljaj djetinjstva?
Serija 'Adolescencija' šokirala svijet: Otkrila tajno značenje popularnih emotikona, ali i novih izraza
7 japanskih tehnika za brzo učenje: Zbog ovih jednostavnih trikova njihovi učenici su među najboljima
Odnos s majkom oblikuje sve naše kasnije odnose u životu: Psihologinja otkriva tipove privrženosti