Dok se ne posvetimo ozbiljnim zdravstvenim razlozima zašto beba povraća, treba odmah pokušati eliminirati onaj na koji majka može utjecati. Naime, majka može svoj nemir, nezadovoljstvo i nervozu prenijeti i na dijete. Djeca takvih majki češće povraćaju bez ikakva medicinskog razloga. No, najčešće su razlozi povraćanja ipak sljedeći:

1. LOŠA TEHNIKA DOJENJA

Postoji mogućost da se zbog loše tehnike dojenja (ako dijete na pravilan način ustima ne obuhvati bradavicu dojke) dijete naguta zraka. Tada ima rastegnut želudac koji se može rasteretiti povraćanjem. Pri tome pomaže da se djetetu napravi povišeno uzglavlje. Dojenče koje se hrani na bočicu može progutati previše zraka ako je otvor na dudici prevelik.

2. POVRAĆANJE U MLAZU

Što se tiče bolesti, povraćanje se u prvome redu javlja kod pilorospazma ili pilorostenoze. To je povraćanje tipično jer dijete povraća u mlazu, u obliku luka: dakle, povraćeni je sadržaj daleko od djeteta. To je razlika od bljuckanja kod kojeg je povraćeni sadržaj uvijek u blizini djetetova lica. Pilorus je mišićni prsten koji je smješten između želuca i ulaza u dvanaestopalačno crijevo. On ima svrhu pravilno usmjeravati hranu koja ulazi u želudac i koja dalje mora prolaziti kroz crijeva. Kod takvog se djeteta može u mirovanju vidjeti naznačena vijuga crijeva ili se može napipati mala kuglasta tvorba. 

Tu pomaže povišeno uzglavlje i zgušnjavanje mliječne formule ako dijete ima takvu prehranu. Terapija se sastoji u davanju lijeka koji će razlabaviti mišićni prsten. U teškim slučajevima potrebno je obaviti operativni zahvat. Kod te bolesti dijete nema povišenu temperaturu, ali ne dobiva na težiti, nego je čak može i gubiti.

shutterstock_2079295855.jpg
Shutterstock Jedan od razloga povraćanja je i loša tehnika dojenja

3. NAGLO POVRAĆANJE I LOŠE STANJE DJETETA

Naglo nastalo uporno povraćanje uz naglo opće loše stanje djeteta, nagli porast temperature, uz napetu ili izbočenu veliku fontanelu znak su upale moždanih ovojnica. Takvo stanje iziskuje hitnu hospitalizaciju i punkciju kanala u leđnoj moždini kako bi se mogla analizirati moždana  tekućina.

4. SEPSA

Ako uz sve navedeno dijete ima i krvarenja u koži u obliku sitnih crvenih ili ljubičastih točkica, to je znak sepse koja je u gotovo 50% slučajeva smrtonosna. Kod takvog je djeteta najvažnije učiniti hitne analize krvi i moždane tekućine, te početi s terapijom (antibiotici, vitamin K, smrznuta plazma, kortikosteroidi) jer smrtni ishod može nastupiti u roku od jednog sata.

5. ELEKTROLITSKI DISBALANS

Ako dijete doživi elektrolitski disbalans zbog febriliteta, dehidracije ili infekcije, može se povisiti razina acetona u krvi. To je također jedan od razloga što dijete povraća.

6. UPALA SLIJEPOG CRIJEVA

Dijete koje ima upalu slijepog crijeva povraća, i to je često prvi znak bolesti. Potrebna je hitna konzultacija s kirurgom.

shutterstock_1961803375 (1).jpg
Shutterstock Jedan od razloga povraćanja je i loša tehnika dojenja


7. RANI ZNAK DIJABETESA

Povraćanje može biti rani znak dijabetesa, što se razjašnjava mjerenjem šećera u krvi i u mokraći.

8. ENDOKRINOLOŠKI POREMEĆAJI

Endokrinološki poremećaji također se često manifestiraju povraćanjem.

9. INFEKCIJE

Među manje važnim razlozima jesu otitis, dispepsija, infekcija rotavirusom ili adenovirusom koji kod male djece često uzrokuju povraćanje. Tada je potreban otološki pregled bubnjića ili analiza stolice. Ako je infekcija zahvatila gornje dišne putove, dijete također povraća i tada se radi i bakteriološka analiza brisa ždrijela ili aspirata iz dišnih putova.

10.TUMOR MOZGA

Tumori mozga često se prezentiraju upornim povraćanjem. Kod sumnje na to potrebno je hitno učiniti CT mozga ili pretragu mozga magnetskom rezonancijom.

shutterstock_2235793253.jpg
Shutterstock Kako bi izbjegle infekciju rotavirusom brojne majke cijepe djecu, cjepivo je oralno

Povraćanje nije banalni simptom

Povraćanje treba uzeti vrlo ozbiljno. U pedijatriji se nikad ne daju lijekovi protiv povraćanja dok se ne ustanovi razlog povraćanja. To može prikriti kliničku sliku i zavesti liječnika na krvi put. Smirivanje povraćanja lijekovima može biti fatalna pogreška.

Umjesto toga kod djeteta koje povraća rade se osnovne pretrage kako bi se potvrdila dijagnoza. Pomoćne su metode mjerenje elektrolita u krvi i nadoknađivanje izgubljene tekućine. Disbalans elektrolita mora se korigirati. U slučaju infekcija daju se specifični antibiotici. Katkad su nužne i kirurške intervencije.

Tekst: Verica Jačmenica-Jazbec, dr. med., spec. za dječje bolesti