Kao i kod mnogih stvari u životu, važna je prevencija. Kvalitetna i nutritivno raznolika prehrana prevencija je poremećaja u organizmu među kojima je i poremećaj apetita.

Zasićenost šećerima

Često roditelji iz nemoći posustaju i daju djetetu namirnice niske kvalitete s gotovo nikakvom nutritivnom vrijednosti, nerijetko s visokim udjelom šećera, ne bi li “barem nešto pojelo”. Iako se čini kako je dijete sito, sve što je dobilo jest trenutačno energetsko zasićenje, a učestalo konzumiranje takvih namirnica izaziva niz problema, među kojima su na prvom mjestu poremećaj prehrane i probave, višak kilograma te manja otpornost prema infekcijama.

Ne smijemo zaboraviti da se kod svakodnevnog konzumiranja javlja i ovisnost prema namirnicama s visokim udjelom šećera, što štetno djeluje na psihu. Rafinirani šećer sveprisutna je namirnica i ne nalazi se samo u slatkim proizvodima. Ima ga u pecivu, sirevima, salamama, kobasicama, suhomesnatim proizvodima, hamburgerima… Iako naše dijete možda ne pokazuje simptome hiperaktivnosti ili ne navlači višak kilograma, to ne znači da takav način prehrane za njega nije štetan.

Srećom, danas u Hrvatskoj imamo mnoge kvalitetne i prirodne namirnice koje možemo ponuditi svojoj djeci, ne zakidajući ih pritom za pojedine okuse. Dostupni su i deserti i drugi slatkiši koji umjesto rafiniranog šećera sadrže složene šećere što se sporo apsorbiraju, ne djeluju štetno na organizam te daju trajnu energiju. Najbolji su rižin i ječmeni slad.

Educirajući se i uvodeći prirodnu i pravilnu prehranu u svoj dom, činimo svojoj djeci životnu uslugu, a ona najbolje uče na primjeru svojih najbliskijih učitelja – roditelja.

Svakako je bolje da djecu od početka upoznamo sa zdravim prehrambenim navikama, no ako ste na početku mijenjanja dosadašnjih navika, dobro je znati nekoliko trikova za poboljšanje, odnosno smanjenje djetetova apetita.

Smanjenje apetita

Kod smanjenja apetita važno je biti uporan. Promijeniti dotadašnje prehrambene navike ili vidjeti pozitivne rezultate nije moguće preko noći, ali se isplati potruditi. Krenite korak po korak. U prehranu je najbolje uvrstiti biljke bogate sluzi, poput sjemenki lana, kuzua i tapioke. One bubre u želucu, stvaraju osjećaj sitosti i poboljšavaju probavu. Unošenje navedenih namirnica bez redovite, prilagođene prehrane nema smisla jer su niskokalorične pa se moraju unositi zajedno s kvalitetnim kalorijama.

Djelovanje na smanjenje apetita ne znači da djeca moraju biti gladna. Upravo suprotno! Sve što trebamo napraviti jest iz njihova jelovnika postupno izbaciti rafinirane, visoko procesirane namirnice s aditivima, konzervansima i umjetnim bojama koje nemaju nikakvu vitalnu energiju te uvrstiti prirodne, nerafinirane, svježe i cjelovite namirnice.

Poticanje apetita

Poticanju apetita pogoduju gorke biljke, a moja je preporuka uzimati ulje crnog kima (Nigella sativa) koji, osim što je gorak i potiče apetit, podiže imunitet te je iznimno bogat vrijednim sastojcima poput proteina, ugljikohidrata, zasićenim i nezasićenim masnim kiselinama, tiaminom, niacinom, folnom kiselinom, kalcijem, željezom, beta-karotenom i mnogim drugima. Djeca starija od tri godine uzimaju pola čajne žličice crnog kima dva puta na dan nakon jela. Sigurno je uzimati ga dulje vrijeme.

Ako je dijete bolesno, anemično i slabo te odbija hranu, preporučuje se istodobno uzimanje SIPF-a ehinaceje i čaja od lista koprive. Prednost je SIPF-a što je posebnom tehnologijom očuvana sva ljekovitost svježe ehinaceje. Namijenjen je intenzivnoj i kratkoj terapiji od 7 do 10 dana.

SIPF ehinaceje

Jednu čajnu žličicu (djeca do tri godine uzimaju pola čajne žličice) razmutite u 1 dl mlake vode (ili u čaj od lista koprive). Dajte djetetu do pet puta dnevno (svaka tri sata) između obroka od 7 do 10 dana. Ako je dijete na majčinu mlijeku, majka uzima jednu čajnu žličicu ehinaceje kako je gore objašnjeno.

Čaj od lista koprive

5 g lista koprive prelijte s 250 ml vruće vode i ostavite 10 minuta. Pije se tri puta na dan između obroka od 3 do 4 tjedna.

Tekst: Gordana Vučić, fitoaromaterapeut

Foto: Thinkstock