Ako vaša beba dobije temperaturu, teško je ne zabrinuti se. Prvo što vam napamet padne je - febrilne konvulzije, a prije nego što malo bolje razmislite već ste u panici, kao da ste i sami dobili temperaturu.

Kada se treba zabrinuti zbog temperature?

Jedna od činjenica jest da temperaturu kontrolira mozak i da, iako ona zabrinjava roditelje, zapravo se u tijelu događaju dobre stvari. Kada virus ili bakterija napadnu tijelo, mozak resetira svoj unutarnji termostat kako bi povisio tjelesnu temperaturu, s namjerom da ubije napadača.  Naš organizam u borbi protiv virusa i bakterija pokušava izgraditi što više leukocita (bijelih krvnih zrnaca) koji se borbe protiv neprijatelja. Da bi se to dogodilo, tijelo treba energiju kou dobiva tako što povisi temperaturu.

Dakle, kada se treba zabrinuti i kako znati trebate li potražiti liječničku pomoć?

Ako je vaša beba mlađa od tri mjeseca i ima temperaturu iznad 38 stupnjeva (mjerenu rektalno), potrebno se obratiti pedijatru. Nikako nemojte tako malenoj bebi davati lijekove za snižavanje temperature dok liječnik ne pregleda dijet jer se pod utjecajem lijeka simptomi lako mogu 'sakriti'.

Ako je beba starija od tri mjeseca, promatrajte dijete i postupite u skladu s njegovim stanjem. Ako se beba ponaša uobičajeno, dovoljno doji ili konzumira uobičajene količine mlijeka i ima dovoljan broj mokrih pelena, znači da stanje nije zabrinjavajuće.

No ako dijete postane letargično, spava više nego što je uobičajeno te ima manje mokrih pelena, ako ima poteškoća s disanjem ili je možda promijenilo boju (bljeđa koža), potražite pomoć pedijatra. Ako je vaša beba primjetno klonula i teško je budite, a sve je popraćeno teškim disanjem, vrijeme je za hitan odlazak liječniku.

Tekst: Sanja Matasić

Foto: Shutterstock