Svaki pokret bebe ima neki svoj razvojni smisao, pa tako i štucanje. Kao što su ne tako davno zaključili da je jedan od razloga zašto beba udara mamu dok je još u maternici taj da njezin mozak nauči percipirati pokret i vlastito tijelo, tako su stručnjaci zaključili da i štucanje služi nekoj višoj svrsi.

Aktiviraju se dječji moždani valovi!

Znanstveni tim sa Sveučilišta College u Londonu (UCL) otkrio je da se, kada novorođenče štuca, aktiviraju moždani valovi. Smatraju se baš moždani valovi koji se aktiviraju štucanjem pomažu bebi da nauči kako regulirati disanje.

Njihovo se istraživanje temelji na snimkama mozgova nekoliko stotina novorođenih beba, a može odgovoriti na pitanje 'zašto male bebe često štucaju', pa čak i dok su još u maternici.

'Razlozi zašto štucamo kao odrasli nisu posve očiti, ali vjerojatno je riječ o razvojnoj ulozi s obzirom na to da fetusi i novorođenčad često štucaju', rekla je vodeća autorica studije Kimberley Whitehead u priopćenju za javnost o ovome istraživanju.

Naime, u jednome od zaključaka dr. Lorenzo Fabrizi navodi kako moždana aktivnost koja proizlazi iz štucanja pomaže bebinom mozgu da nauči da nauči nadzirati mišiće za disanje kako bi se na kraju disanje moglo voljno kontrolirati pomicanjem dijafragme.

Dakle, kada beba štuca, stišće se dijafragma, ali to nije sve – kad beba štuca, mozak reagira dvama velikim moždanim valovima, nakon kojih slijedi i treći.

Istraživači tvrde da je upravo taj treći moždani val dao naslutiti ulogu štucanja jer je sličan moždanome valu koji bebin mozak emitira kad kada čuje buku.

Smatraju da kombinacija zvuka štucanja 'hik' i kontrakcije mišića dijafragme uči bebin mozak važnim lekcijama o disanju i stvara vitalne veze u mozgu.

'Kada se rodimo, krugovi koji obrađuju tjelesne osjete nisu u potpunosti razvijeni pa je uspostavljanje takvih mreža ključna razvojna prekretnica za novorođenčad', objasnio je dr. Fabrizi.

Također, stručnjaci ove studije smatraju da štucanje odraslih može biti refleks zaostao iz djetinjstva kada je štucanje male bebe naučilo važnim lekcijama preživljavanja.

Tekst: Sanja Matasić

Foto: shutterstock