Tijekom prve godine dijete prolazi put od položaja u ležećem položaju, bez mogućnosti odizanja trupa od podloge do faze gdje samostalno pravi svoje prve korake. Temeljni pokretač ovakvog slijeda razvoja je želja za kretanjem i postavljanjem u uspravni položaj.

Donosim vam pojedine faze razvoja za koje je neobično je važno poštivati prirodni slijed i ne ‘preskakati’ faze.

Prva tri mjeseca – holokineza, održavanje ravnoteže, prvi nizovi slogova

Novorođenče pokazuje malo varijacija u ponašanju: ono je budno, mirno, spava, razdražljivo je ili plače. U potrbušnom položaju novorođenče oslobađa dišne putove povlačenjem glave po podlozi, glava je zabačena straga, rotirana u stranu. Ruke su savijene i uz tijelo, šaka stisnuta i s palcem u šaci, zdjelica je podignuta od podloge. Noge su savijene i lagano razmaknute. U leđnom položaju koji mu je izrazito nestabilan, novorođenče također ima glavu rotiranu na jednu stranu. Nestabilnost položaja u leđnom položaju praćena je masovnim kretnjama, tzv. ‘holokinezom’.

U 1. mjesecu u položaju na trbuhu dijete pomalo podiže bradu od podloge te okreće glavu lijevo/desno. Savija ruke i noge, pokušava ‘puzati’ (primitivno puzanje), prati pogledom velike predmete u radijusu oko 90° i u ovom periodu počinje održavati ravnotežu.

U 2. mjesecu počinje otvarati šaku, na trbuhu se podiže na podlaktice, diže glavu i prsa, prati pogledom predmete žarkih boja u radijusu od 180°. U ovom periodu karakterističan je stav mačevaoca.

U 3.mjesecu počinje kontrolirati glavu, ima bolju simetriju u ležećoj poziciji, dijete dotiče koljena i stopala. Gornji dio tijela postaje stabilniji, a noge mobilnije. Pokreti ruku se razvijaju. Uzbudi se pri pogledu na igračku žarke boje te pruža ruke u smjeru ponuđene igračke, uz podizanje nogu od podloge. U dobi od tri mjeseca javlja se tzv. socijalni smiješak te prvi nizovi slogova (rrr-nizovi).

Od 4. mjeseca do pola godine – ravno ležanje na leđima, podizanje glave i ruku, uspravljanje

U 4. mjesecu dijete leži na leđima ravno i izvodi pokrete hvatanja rukama i stopalima. Zbog nedostatka disocijacije zdjelice i kuka pokreti natkoljenice diktiraju pokrete zdjelice. Priprema se za pokret rotacije, a u ovoj fazi motoričkog razvoja preporuča se igranje na boku. S 4 i pol mjeseca dijete sjedi poduprto uz oslonac.

U 5. mjesecu na leđima se aktivira trup i glava prilikom povlačenja djeteta za ruke. Noge postavlja visoko prema stropu i sve više dodiruje oba stopala. Na trbuhu se dobiva aktivnost plivanja i dijete se ljulja preko zdjelice. Time se dobivaju senzomotorička iskustva za uspravljanje. Krajem 5.mjeseca javljaju se prvi pokušaji voljnog okretanja.

U 6. mjesecu dijete je stabilno na leđima, podiže glavu od podloge, dolazi do većih aktivnosti u zdjelici, razvijena je senzomotorička integracija šake koja se širom otvara. S pozicije na trbuhu podiže glavu i ruke s ispruženim laktovima. Prilikom pridržavanja u stojećoj poziciji podiže i spušta nogice kao kod preskakanja. Okreće se aktivno s trbuha na leđa i obrnuto. Drži predmete u obje ruke.

Od 7 mjeseci do godine dana – sjedenje bez oslonca, obrambene reakcije, puzanje, hodanje

Sa 7 mjeseci dijete sjedi bez oslonca. Savija trup pri dohvatu igračke. Razvijaju se obrambene reakcije. Zadržava stojeću poziciju uz skakanje i čučanje. Otkriva svoje tijelo pa i nožni palac koji stavlja u usta. U ležećem se položaju podjednako dobro okreće s leđa na trbuh na obje strane. Predmete hvata sa palcem i malim prstom. U ovom periodu kreću prvi pokušaji puzanja i karakterističan je položaj stav – vrtnog patuljka.

Sa 8 mjeseci uz dobar tonus leđnih mišića sjedi besprijekorno. Iz ležeće pozicije na leđima sam uspijeva sjesti. Okreće tijelo s jedne na drugu stranu. Traži igračke koje su izvan vidokruga. S trbuha se podiže na šake i nožne prste (‘medvjeđi položaj’). Igra se i u bočnom položaju.

U 9. mjesecu kreće s puzanjem, podiže se u stojeći položaj uz pridržavanje za namještaj. Prilikom hvatanja koristi fine kretnje prstima šake. Kroz igru dodaje predmete drugoj osobi. Sa 10 mjeseci iz četveronožnog položaja puže, sjedi ili se podiže i duže stoji, bolje održava ravnotežu. Finim hvatom uzima i ubacuje manje predmete u posudu. Pojedinci hodaju uz pridržavanje.

Sa 11 mjeseci izvodi ‘medvjeđi hod’ s osloncem na šakama i stopalima. Stoji i hoda uz pridržavanje. Dodaje se loptom. Igra se igre ubacivanja predmeta u adekvatnu rupu te time dodatno vježba finu motoriku.

U 12. mjesecu hoda uz držanje, podiže predmete s poda, ubacuje i izbacuje predmete iz posude, uspješno hvata manje predmete ‘pinch’ pokretima. Može napraviti i nekoliko koraka samostalno.

U razdoblju od 13-15 mjeseci većina djece prohoda. Prvi koraci su nesigurni, noge široko razmaknute, trbuh izbačen prema naprijed, ruke ispružene van radi ravnoteže. Sva djeca padaju i dižu se s neiscrpnom energijom i vatrenom željom i nastavljaju dalje u osvajanju novih izazova i neistraženih prostora.

Tekst: Tea Sukreški
Foto: Shutterstock