Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ugledni liječnik upozorava: 'Ako želite sačuvati zdravlje kralježnice vaše djece, reagirajte na vrijeme!'

Vrhunsku skrb iz područja dječje ortopedije te fizikalne medicine i rehabilitacije najmlađi pacijenti odnedavno mogu dobiti i u zagrebačkoj Poliklinici Kaliper, čijem se timu priključio ugledni prim. dr. sc. Ozren Vrdoljak, subspecijalist ...

liječnica vježba s djetetom koje ima problem s kukovima

Prirođene i stečene deformacije stopala (spuštena stopala, pes ekvinovarus, pes metatarzusvarus,…), krivi hod, O noge, X noge, deformacija kralježnice (skolioze, kifoze) i, dakako, razvojni poremećaj kukova, najčešći su ortopedski problemi kod djece u Hrvatskoj. Kako je taj prvi i najvažniji pregled - pregled kukova - važno obaviti najkasnije između četvrtog i šestog tjedna života djeteta, mnogi roditelji, zbog gužvi u javnim zdravstvenim ustanovama, prisiljeni su još tijekom trudnoće, tj. prije nego što beba dođe na svijet, rezervirati termin za pregled, kako bi bili sigurni da je s njihovom bebom sve OK. U Hrvatskoj je učestalost razvojnih poremećaja kukova kod djece dosta velika, pa u nekim županijama iznosi i do 10%, što je još jedan razlog za – ranu i pravovremenu intervenciju.

"Uzrok nastanka razvojnog poremećaja kuka i dalje je nepoznat. Faktori rizika, primjerice pozitivna obiteljska anamneza, porod zatkom, asimetrična abdukcija kukova ili ograničena abdukcija kukova, jednostrana ili obostrana i neki drugi, mogu upućivati na problem. Međutim, ako se pregled obavi dovoljno rano, tada faktori rizika nemaju značenje. Najbolja metoda za rano otkrivanje razvojnog poremećaja kuka je ultrazvučna dijagnostika koja u kombinaciji s kliničkim pregledom daje najtočniju informaciju o stanju novorođenačkih kukova. Zbog toga bi kombinirani ultrazvučni i klinički pregled kukova trebao obavljati prvenstveno dječji ortoped. Pedijatar može obavljati ultrazvučni skrining kukova, ali daljnje praćenje ili liječenje, ako je potrebno, obavlja isključivo dječji ortoped. Takav kombinirani pregled trebalo bi učiniti što ranije, a najkasnije između 4-6 tjedna života djeteta“, upozorava prim. dr. sc. Ozren Vrdoljak, dr. med., subspecijalist iz dječje ortopedije, vlasnik zadarske Poliklinike Vrdoljak, koja pod motom "Prvo djeca!“ funkcionira kao 'hub' vrhunskih liječnika iz cijele Hrvatske iz područja dječje medicine.

Cilj im je, priča dr. Vrdoljak, bio stvoriti vrhunski centar za dječju medicinu, što su mnogi njegovi prijatelji i kolege liječnici prepoznali i podržali te rado postali dio priče o stvaranju jednog takvog centra izvrsnosti. Dr. Vrdoljak ponosan je što su okupili najbolje od najboljih, pa se tako u Poliklinici Vrdoljak mogu obaviti pregledi dječjeg endokrinologa, fizijatra, gastroenterologa, kardiologa, kirurga, nefrologa, neuropedijatra, ortopeda, otorinolaringologa, psihijatra, psihologa, pulmologa i alergologa te općeg pedijatra uz sistematske preglede novorođenčadi, dojenčadi i djece. I brojni dijagnostički postupci - EEG, EKG, ultrazvuk  mozga, transkranijalni doppler ultrazvuk, ultrazvuk svih organa, ultrazvučna kontrastna cistografija (ceVUS), ultrazvuk kukova (skrining) spirometrija, alergološka testiranja – roditeljima su dostupni na jednom mjestu.

"Sretni smo što smo započeli i s organizacijom besplatnih interaktivnih radionica za roditelje s različitim temama koje dijete prate po uzrastu – od rodilišta i kako se pripremiti za dolazak malog djeteta pa do tema koje prate vrtićku i osnovnoškolsku djecu. Roditelji se rado odazivaju, te radom u malim grupama, a uz stručno vodstvo naših liječnika i fizioterapeutice Kristine saznaju više o temama koje ih interesiraju. U Poliklinici imamo i Kutak za roditelje, gdje mame mogu napraviti ultrazvuk dojki uz 50% popusta. Naša radiologinja prof. dr. sc. Gordana Ivanac ujedno je i subspecijalist ultrazvuka pa i odrasli mogu obaviti sve ultrazvučne preglede“, kaže dr. Vrdoljak, koji odnedavno surađuje i s Poliklinikom Kaliper - za ortopediju, fizikalnu medicinu i rehabilitaciju i sportsku medicinu, čija je ravnateljica njegova kolegica i prijateljica dr. Nataša Desnica te u kojoj su, između ostalih, rehabilitaciju obavljali mnogi vrhunski sportaši poput Janice i Ivice Kostelića, Domagoja Duvnjaka i mnogih drugih.

"Rado sam prihvatio poziv iz Poliklinike Kaliper da budem dio njihova tima za razvoj dječjeg odjela Poliklinike, kako bi se i najmlađima pružila njega iz dječje ortopedije te fizikalne medicine i rehabilitacije. Uz subspecijalistički ortopedski pregled djece i adolescenata, u Poliklinici Kaliper obavljam i skrining novorođenačkog kuka, kao i liječenje, ako je potrebno. Naglasak nam je na individualnom pristupu našim malim pacijentima gdje su uz mene kao dječjeg ortopeda te dječjeg fizijatra u liječenje uključeni i licencirani dječji fizioterapeuti“, kaže dr. Vrdoljak, napominjući kao su dugogodišnje bavljenje sportom, kao i ljubav prema prirodnim znanostima, učinili ortopediju njegovim logičnim izborom. U početku mu se, kaže, ortopedija činila kao grana koja odgovara njegovom karakteru sportaša, a onda su se na to na nadovezali entuzijazam i želja za pomaganjem ljudima.

Dr. Vrdoljak upozorava i na još jednu činjenicu - važnost fizičke aktivnosti, tj. izbjegavanja sjedalačkog načina života.

"Situacija koju viđamo u ambulantama posljednjih godina sve je lošija. Nedostatak kretanja, loša prehrana, računala, igrice… Nažalost i ono malo slobodnog vremena što ostane djeca provode u kući uz tablete i smartphone. Sve to dovodi do zdravstvenih problema u sve mlađoj dobi. Djecu treba poticati na što više aktivnosti kako bi se bolje razvijala te, uz pravilnu prehranu, bila zdravija. S druge strane, zbog današnjeg načina života (djeca više sjede za računalom, premalo se kreću, nemaju sportskih aktivnosti, većina djece se nepravilno drži, što može dovesti do nastanka ili pogoršati već prisutne deformacije kralježnice, primjerice skoliozu ili kifozu. Liječenje se u većini slučajeva nije promijenilo, ali zbog napretka tehnologije i novih materijala, ortoze ili udlage koje koristimo, puno su lakše i praktičnije za nošenje, te se postižu i bolji rezultati liječenja“, kaže dr. Vrdoljak naglašavajući kako je fizička aktivnost važna, ali - kao i u svemu – s mjerom.

"Nažalost, u ambulanti se susrećemo sa sve više mladih sportaša koji bivaju ozlijeđeni. S obzirom na napore i zahtjeve koji se postavljaju pred djecu dešavaju se ozljede u sve ranijoj dobi. U želji za postizanjem rezultata često se zaboravlja da se radi o djetetu koje je u razvoju i da tijelo nije sposobno izdržati tu količinu napora“, zaključuje ovaj stručnjak.

*Članak nastao u suradnji s Poliklinikom Vrdoljak, čije aktivnosti i rad možete pratiti i na Facebooku i Instagramu.

Najnovije

Najpopularnije