Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dvomjesečna kći bivšeg nogometaša bori se s leukemijom

Akutna limfocitna leukemija, najčešći rak u djece, odgovorna je za 25% svih vrsta raka u djece ispod 15 godina

 dijete u bolnici zbog liječenja leukemije

Bivši nogometaš i reality zvijezda, 30-godišnji Britanac Ashley Cain i djevojka Safiya Vorajee prije osam tjedana postali su roditelji djevojčice Azaylije Diamond. Međutim, njihova kćerkica odnedavno se, pišu svjetski mediji, a prenosi Story, bori s leukemijom, a Ashley redovito o njezinom stanju izvještava na društvenim mrežama. Nedavno je tako otkrio kako je cijelo vrijeme s njom te čak i spava na podu bolnice, a sada je snimkama koje slamaju srce hrabri otac izvijestio o stanju malene Azaylije.

Naime, na Instagramu je objavio snimku djevojčice u bolničkom krevetiću, pored koje je otkrio da je dva puta operirana te da je prošla kroz 16 kemoterapija. "Obogaćuješ me na načine koje nikada nisam mogao zamisliti. Danas se moja kći suočava s drugom operacijom i 16. kemoterapijom u dva tjedna", napisao je ispod fotografije.

Snimka bolesne, ali hrabre djevojčice mnogima je 'natjerala' suze na oči, pa su tako brojni obožavatelji u komentarima poslali riječi podrške, lijepih želja i utjehe ovoj obitelji.

"Predivna mala snažna cura. Šaljem molitve i ljubav tebi, ali i svim roditeljima diljem svijeta koji se nalaze u ovoj, apsolutno najtežoj situaciji. Uz vas sam", jedan je od brojnih komentara.

Ubrzo nakon ove snimke, bivši je nogometaš objavio još jednu, jednako dirljivu.

"Zapamtite, nije svaki dan jednako dobar, ali u svakom danu ima nešto dobro. Uživajte u čemu možete, cijenite što imate i čuvajte svoju energiju. Iznenadit će vas gdje vas to može odvesti. Imamo lijepe vijesti za početak dana, ali ostajemo sabrani jer je pred nama još teška bitka. Ali pozitiva, pokazivanje ljubavi i borba za ono što želimo je ono u čemu smo najbolji!', zaključuje Ashley.

Podsjetimo, da mu kći boluje od leukemije bivši je nogometaš otkrio početkom ovog mjeseca.

''Jučer sam morao proći kroz nešto što nijedan roditelj ne bi smio prolaziti. Najstrašnije i najbolnije iskustvo koje sam doživio. Saznao sam da moja kći ima rijetku i agresivnu vrstu raka krvi koja joj stvara puno komplikacija. Mama i tata te vole princezo. Idemo prvakinjo! Ti to možeš i ti to hoćeš pobijediti!', poručio je tada.

Leukemija je jedna od najčešćih malignih bolesti kod djece. Akutna limfocitna leukemija, najčešći rak u djece, odgovorna je za 25% svih vrsta raka u djece ispod 15 godina. Najčešće zahvaća djecu u dobi od 3 do 5 godina, ali može zahvatiti i djecu u razvoju i, rjeđe, odrasle osobe. Prvi se simptomi obično pojave zbog toga što koštana srž ne uspijeva proizvesti dovoljno normalnih krvnih stanica. Ti simptomi uključuju slabost, što je posljedica premalog broja crvenih krvnih stanica (anemija); infekciju i povišenu temperaturu, što nastaju zbog premalog broja bijelih krvnih stanica i krvarenje koje nastaje zbog premalog broja krvnih pločica. U nekih je ljudi prvi problem teška infekcija, ali je u drugih početak blag, a potom slijedi sve veća slabost, umor i bljedoća. Krvarenje se može pojaviti u obliku krvarenja iz nosa, iz desni, grimiznih mrlja u koži ili lakog nastajanja podljeva. Leukemične stanice u mozgu mogu uzrokovati glavobolje, povraćanje i razdražljivost, a one u koštanoj srži bol u kostima i zglobovima.

Prema posljednjim dostupnim podacima HZJZ-a, u Hrvatskoj godišnje oko 175 djece oboli od malignih bolesti. Najčešće dijagnoze malignih bolesti u djece od rođenja do 19. godine su bile leukemije (41; a 35 u dobi od 0-14), zatim maligni tumori mozga i leđne moždine (27; 22 od 0-14) te limfomi (23; 12 od 0-14 godina).

"Maligne bolesti u dječjoj dobi imaju socijalne i medicinske posljedice zbog toga što traumatiziraju i izazivaju teškoće u prilagodbi na novu životnu situaciju i pogađaju obitelj kao primarno okruženje bolesnog djeteta u kojem je djetetu nužno pružiti ljubav i odgovarajuću skrb. Roditeljima je u prevladavanju svakodnevnih teškoća s kojima se suočavaju u brizi za svoje dijete neophodno osigurati pomoć: omogućiti ravnomjernu dostupnost skrbi i suvremenih postupaka liječenja i, jednako važno, obiteljima pravovremeno pružiti i psihološku potporu", savjetuju iz HZJZ-a.

Tekst: Story.hr i D. P.
Fotografije: Instagram i Profimedia

Najnovije

Najpopularnije