Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Nakon ljeta kći Ena priredila veliko oznenađenje Marijani Batinić

"Ena raste u visinu, a mama u širinu!", našalila se telvizijska voditeljica iznenađena činjenicom da je njezina kći preko ljeta narasla čak pet centimetara

Marijana Batinić i kći Ena

"U svega nekoliko mjeseci narasla je gotovo centimetara, još malo i prešišat će me!", tako je uoči 20. rujna, kad se obilježava Growth Awareness Day, na svojem Instagram profilu objavila televizijska voditeljica Marijana Batinić. Da djeca najbrže rastu upravo ljeti, nije ništa neobično, a to su potvrdile i brojne druge mame koje su s komentarima reagirale na Marijaninu objavu. Iako većina njih kaže kako su i njihova djeca narasla tijekom ljetnih praznika, Marijanu je ipak iznenadilo kojom brzinom njezina djevojčica raste, pa je i u šali komentirala kako "Ena raste u visinu, a mama u širinu".

U zdravih osoba visina je genetski određena što znači da je visina roditelja dobar prediktor konačne visine djeteta. No, kako smo već pisali, neke tegobe probavnog trakta ili mnoge kronične bolesti mogu utjecati na rast djeteta, o čemu smo razgovarali s prof. dr. sc Gordanom Stipančić, subspecijalisticom pedijatrijske endokrinologije i dijabetologije, iz Klinika za pedijatriju KBC-a Sestre milosrdnice, koja je roditeljima poručila: "Promatrajte svoju djecu, redovito im mjerite tjelesnu visinu i na vrijeme reagirajte, jer ima načina na koje se može utjecati na rast!".

"Prehrana ima značajan utjecaj na rast, posebno u prve 2-3 godine života. Ako je nepravilna – bilo u količini, bilo u kvaliteti – naročito ako se radi o nedostatku bjelančevina, dovest će do zaostajanja u rastu. Mnoge kronične bolesti, bubrega, pluća i srca, te probavnog trakta mogu smanjiti rast. Tijekom bolesti dijete raste sporo i poprima obrazac zakašnjelog rasta. Poremećaji u broju ili strukturi kromosoma ili mutacije gena mogu biti podloga smanjenom rastu ali do promjena će doći i na drugim organskim sustavima. Značajan utjecaj na rast imaju hormoni i to prvenstveno hormon rasta (hormon hipofize), tiroksin (hormon štitne žlijezde), spolni hormoni: estrogeni i androgeni te kortizol (hormoni spolnih žlijezda i nadbubrežne žlijezde), inzulin (hormon gušterače), i različiti faktori rasta. Osim kortizola, koji usporava, svi spomenuti hormoni poticajno djeluju na rast te će njihov nedostatak izazvati poremećaje u rastu i razvoju. U određenog broja djece uzrok smanjenog rasta ostaje nepoznat", pojasnila je ova stručnjakinja napominjući kako su brojni faktori s učinkom na rast. Neki su genetski, neki okolišni.

"Tijekom nekih od poremećaja, primjerice kroničnih bolesti, poremećaj rast može biti prolazan i izlječenjem nadoknadni zamah rasta oporavit će visinu djeteta. U drugim stanjima ili bolestima ponekad poticajno na rast možemo djelovati primjenom hormona rasta dok u većini nemamo načina utjecati na rast. Važnost njihove dijagnostike je u mogućnosti druge vrste liječenja i poznavanju tijeka i prognoze utvrđene bolesti", kaže prof. Stipančić napominjući kako je rano prepoznavanje zastoja rasta jako važno, a to je moguće samo ako djetetu redovito mjerimo visinu.

Što roditeljima može biti razlog za brigu? Ako u dobi do 4. godine rastu manje od 7 cm/godinu, u dobi do 6. godine manje od 6 cm/godinu, te do puberteta manje od 4,5 cm/godinu.

Tekst: D. P.
Fotografija: Instagram

Najnovije

Najpopularnije