Televizijska voditeljica Marijana Batinić sitno broji do rođenja svoje druge kćeri, pa je sada već sve spremno na dolazak malene princeze, kojoj se - dakako - uz roditelje, najviše veseli 5-godišnja sestra Ena. Marijana je već iskusna mama, pa sada dobro zna koje "greške" više neće ponavljati. Prije dolaska na svijet njezine princeze, Splićanka je donijela jednu važnu odluku.

"Krevetić je na kotačiće pa će vjerojatno "šetati" po stanu, ali ovaj put ćemo se itekako potruditi da nam beba što ranije spava sama. Moja su leđa čvrsto odlučila da je dosta sardina u krevetu. Do koje godine su vaša djeca spavala s vama?", upitala je svoje pratitelje na dtuštvenim mrežama.

View this post on Instagram

A post shared by Marijana Batinic (@marijanabatinic) on

Zajedničko spavanje bebe s roditeljima uvijek je predmet žustrih rasprava. Dok jedni smatraju da je djetetu ta bliskost itekako potrebn, drugi tvrde kako spavanje s roditeljima u istom krevetu nije nimalo sigurno za bebu. Osim toga, može loše utjecati i na partnerski odnos. Za početak treba napraviti razliku između sasvim malih beba i veće djece. Za novorođenče pa sve do druge godine života djeteta stručnjaci govore sljedeće:

  • PROTIV spavanja u roditeljskom krevetu

Mnogi stručnjaci ne preporučuju da dijete spava u roditeljskom krevetu prije svega zbog sigurnosti jer postoji opasnost da se dijete pregrije, da se roditelji prevrnu na dijete ili da dijete padne s kreveta.

  • ZA spavanje u roditeljskom krevetu

Dijete dobiva toplinu i zaštitu i to jača povezanost djeteta i roditelja. Zagovornici zajedničkog spavanja u njemu vide pozitivne stvari kad je riječ o sigurnosti. Roditelji imaju bolju kontrolu nad djetetom, mogu brže reagirati na djetetove potrebe i ritmovi spavanje se bolje usklađuju. Također se pitaju koliko je zaista realna takva opasnost da roditelj na neki način ozlijedi dijete dok zajedno spavaju?

Je li zajedničko spavanje u interesu svih članova obitelji, svaka obitelj mora za sebe odlučiti. Ako ne znate što biste napravili, možda vam ova pitanja pomognu odlučiti:

  • Smeta li vas kad vaše dijete spava pored vas ili između vas i partnera?
  • Ometa li vam dijete san?
  • Ometa li vam seksualni život?
  • Spava li vaše dijete loše i budi li se više puta noću?
  • Trebate li po noći tjelesnu blizinu vašeg djeteta jer se osjećate usamljeno?
  • Ima li vaš partner drukčije mišljenje oko ove teme od vas?
  • Želite li vi ili vaš partner nešto mijenjati?

Tekst: D. P. i Roditelji.hr
Fotografija: Instagram