Malene bebe starosti do tri mjeseca najčešće puno plaču, a to se najčešće događa navečer ili po noći. Često su uzrok tome grčevi (tzv. trimenonski grčevi) odnosno kolike. Grčevi su benigni, nastaju najčešće uslijed nakupljanja suviška zraka u probavnom sustavu, te traju tijekom prva tri mjeseca života. Što se događa? Bebe nemaju razvijen probavni sustav i uče se probavljati hranu. Dok sustav ne ojača, iako za bebu vrlo neugodni, grčevi su normalni i uobičajeni. Prvi znak da beba ima grčeve će biti snažan i dugotrajan plač i uznemirenost koju ne uspijevate smiriti. Važno je staviti dijete u položaj kojim će spontano osloboditi suvišak zraka, najčešće podrigivanjem. Iako nam nije lako podnijeti da naša beba plače, moramo ostati smireni kako ju ne bismo još više uznemirili. Ako se plač ponavlja više noći zaredom, dogovorite se s drugom odraslom osobom od povjerenja da vam pomogne. Pokušajte se odmoriti kada beba zaspe kako biste mogli brinuti za nju. Uhvatite bebin ritam i zajedno s njom spavajte i budite budni.

Osim grčeva, snažan plač bebe može biti uzrokovan i preplavljenošću događanjima oko bebe (okruženju u kojemu boravi, novim ljudima, snažnijim podražajima, zvukovima…). Zapamtite da novorođene bebe nikada ne plaču iz manipulacije ili kako bi dobile pozornost. Beba u prva tri mjeseca života ne može sama utjecati ili odlučiti početi plakati, već to čini jer se nešto u njoj zbiva, no ni sama ne zna što. Shvatite ozbiljno svaki plač svoje bebe, pružajući joj njegu i nježnost kako bi naučila da joj vi kao roditelj možete pomoći kada vas treba. Omogućite bebi da uz Vas veže nježan i smirujući glas, pričajte joj i gledajte ju dok joj pružate brigu i utjehu. Beba će naučiti kako je vaš glas smiruje i to će je i kasnije smirivati kada bude uznemirena. Iako ne razumije riječi, beba vrlo dobro prepoznaje druge znakove iz vašeg govora. Prepoznat će kada govorite tiše ili glasnije, ili govorite li joj nježnim i podržavajućim glasom ili nervoznim pristupom. Beba će uskoro početi imati različit plač za različite potrebe – glad, bol, kada bude mokra, kada bude uplašena ili usamljena. Trebat će vam možda nekoliko tjedana da naučite raspoznavati bebin plač, no, bebine potrebe su hitne i potrebno ih je odmah zadovoljiti.

Kada beba plače, odgovorite joj tako da zna da ste tu za nju, makar je samo držali ili bili pored nje dok se ne umiri. Kolike (grčevi) su opći pojam koji se koristi za bebe koje plaču više od tri sata dnevno i više od tri dana u tjednu. Beba s kolikama često će plakati neutješno unatoč svim pokušajima da ih se utješi i umiri. Pravi i jasan uzrok kolika, koje se javljaju u jedne od pet beba, nisu jasne. Neki stručnjaci smatraju da su kolike povezane sa razvojem djetetovog probavnog sustava, a moguće je i da su vezane uz refluks kiseline ili na alergije na hranu. Bebe koje imaju kolike izgledaju kao da su ljute ili u boli, puštaju plinove, ili pokušavaju imati stolicu, ali često bez uspjeha.

Karakteristike kolika su:
• Visokofrekventni, ljuti plač
• Nagli plač, ničim izazvan i bez vidljivog, i bez ikakvog razloga
• Zgrčeno, ukočeno tijelo, stisnute šake
• Skupljene nogice, ali mekan, moguće napuhnutiji trbuh

Kolike se najčešće jave u starosti od 2 tjedna, a najizraženije su oko šest tjedana, i općenito završavaju u vrijeme kada beba ima 12-14 tjedana. Bebin plač može postupno prestajati kroz šest tjedana ili će jedan dan beba samo naglo prestati s takvim plakanjem. Može se činiti kako nikada neće prestati, ali ta je pojava uvijek samoograničavajuća. Budite strpljivi i izdržite u ovom periodu, jer će s vremenom doista postati lakše brinuti za bebu.

No bebe plaču i zbog raznih drugih razloga. Plač je njihovo sredstvo komuniciranja s okolinom. Plačem beba zadobiva vašu pažnju, a vaš zadatak je otkriti što time želi reći. Na početku je to teže, no, što više budete promatrali bebu i slušali način na koji plače, postat ćete bolji u prepoznavanju njezine potrebe tog trena. Bebe, kao i odrasli, mogu različito reagirati na podražaje iz okoline i imati različite potrebe za kontaktom. Neke, primjerice, vole da ih se drži na jedan način, a neke ne, a neke bebe će odmah zaplakati kada trebaju promjenu pelene, a nekima to neće smetati i ignorirati će orijentirajući se na druge stvari. Možda će vam trebati malo vremena dok ne prepoznate sve znakove koje Vam beba šalje, ali Vaša beba će Vam pomoći da ju razumijete sve dok ne naučite jezik kojim Vam se obraća. Uvijek je značajno da je pri svemu navedenom dijete dobroga općeg stanja, živahno, te da nema drugih popratnih ili zabrinjavajućih promjena.

Što pomaže?
➢ Vaša smirenost – budite strpljivi
➢ Tihi govor bebi, puštanje lagane glazbe i pjevušenje – kada pronađete melodiju na koju beba dobro reagira, uvijek ju možete koristiti, kada je beba uznemirena
➢ Ljuljanje, nježnost, masaža, držanje u naručju - gledajte bebu i posvetite pažnju samo njoj
➢ Kada pričate svojoj bebi, koristite imena – obraćajte joj se i govorite da su mama/tata tu za nju
➢ Pravilna prehrana bebe i i dovoljno kvalitetnog sna je izrazito značajna ➢ Savjet liječnika – odvedite bebu na pregled u slučaju trajanja dugotrajnijeg plača, kako biste bili sigurni da je sve u redu
➢ Opuštenost i dobro raspoloženje roditelja - da su i Vaše potrebe ispunjene.

Tekst: priručnik "U tvom naručju", Poliklinika za zaštitu djece i mladih Grada Zagreba
Fotografija: Shutterstock