Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dječak se otrovao kapsulom za rublje! Ove greške nikako ne činite u slučaju trovanja!

Zaboravite na mlijeko, slanu vodu ili guranje prstiju u usta, a ni još jednu činjenicu nikako ne smijete previdjeti!

 otrovanje djeteta

Britanka Melissa Cairney na svojem je Facebook profilu objavila post u kojem upozorava roditelje na oprez, nakon što je njezin sin progutao kapsulu za pranje rublja i završio na Odjelu intenzivne njege, gdje se bori za život. Bio je dovoljan samo trenutak u kojem ga je ispustila iz vida, a nakon samo nekoliko minuta dječak je počeo povraćati i kašljati te je ubrzo i problijedio te izgubio svijest. U situaciji poput ove, najvažnija je brza reakcija, a to prije svega znači hitno potražiti liječničku pomoć, no u panici roditelji nerijetko pogrešno reagiraju, što situaciju može učiniti još težom. Evo nekih tipičnih pogrešaka koje mnogi čine kad djeca progutaju neku kemikaliju, nepoznatu bobicu ili neki drugi predmet.

Informacija da će mlijeko ublažiti djelovanje otrova, koju često možemo čuti, nije točna, tako da ju treba izbjegavati. U najboljem slučaju mlijeko neće imati nikakvo djelovanje, no kod otrova koji se otapaju u mastima, mlijeko može još i potaknuti apsorpciju otrova. Eventualno možete dati djetetu vode.

Pijenje posoljene vode ima za cilj da izazove povraćanje, kako bi otrov brzo izašao iz tijela. No, ako se posoljena voda ne izbaci cijela povraćanjem, takva količina soli može kod male djece izazvati po život opasno trovanje solju.

Guranje prsta u grlo želimo izazvati povraćanje. No, upravo tekućine kojima se djeca često znaju otrovati kao što su šamponi, pjene za čišćenje, acetoni, ulja i sl. Mogu prilikom povraćanja ući u dišne putove i dovesti do većih problema s disanjem i gušenja. Također takav naprasni potez može kod djece izazvati opasne reakcije u krvotoku.

Također, ako je dijete progutalo neke bobice ili drugi sadržaj kojeg ste uspjeli izvaditi iz usta, uzorak ne bacajte, već ga pokažite liječniku kako bi on vidio o čemu je riječ.

U međuvremenu je Melissa Cairney objavila kako se dječak, srećom, počeo oporavljati. Nakon šest dana od nemilog događaja, otvorio je oči i više ne diše uz pomoć respiratora, već samostalno, još uvijek se nalazi na Odjelu intenzivne njege.

Tekst: D. P.
Fotografije: Facebook i Shutterstock

Najnovije

Najpopularnije