Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Potresne priče majki koje nisu mogle biti s djecom u bolnici: 'Morala sam potpisati da 2-godišnju curicu mogu vezati!'

Udruga Roda na svojim je društvenim mrežama objavila iskustva roditelja djece koja su se tijekom pandemije koronavirusa liječila u bolnicama

 majka koja j eipričala iskustvo iz bolnice tijekom liječenja bebe

Udruga Roditelji u akciji (Roda) tražila je prije 10-ak dana sastanak s ministrom zdravstva Vilijem Berošom oko zahtjeva da se roditeljima omogući boravak s bolesnom djecom u bolnicama te da se proširi to pravo na svi djecu, a ne samo dojenu. Od početka krize uzrokovane koronavirusom Udruga Roda kontinuirano upozorava na nemogućnost roditelja da posjete dijete ili da borave uz dijete koje se nalazi na bolničkom liječenju u većini bolničkih odjela u Hrvatskoj. Nakon neuspjelih apela pokrenuta je peticija kojom se od Ministarstva zdravstva i ravnateljstva svih bolnica u Hrvatskoj traži ukidanje zabrane posjeta, dnevnog i cjelodnevnog smještaja uz dijete koje se nalazi na bolničkom liječenju koju je potpisalo više od 50.000 roditelja. Priču s koordinatoricom peticije Kristinom Turudić Lego, pročitajte OVDJE.

"Kao ministar zdravstva glede ovog pitanja poklonio sam puno povjerenje stručnjacima koji su predložili optimalno rješenje kojim bi se omogućio svakodnevni susret roditelja s djecom koja se liječe u bolnicama u kojima je inače zabranjen posjet zbog nepovoljne epidemiološke situacije. Vjerujem da će se i u tim dijelovima Hrvatske što prije okolnosti promijeniti na bolje pa će se otvoriti prostor i za duže druženje roditelja s djecom na bolničkom liječenju", izjavio je nedavno ministar zdravstva Vili Beroš, no kako u međuvremenu nije došlo do sastanka s Udrugom Roda, oni su na svojem  Instagram profilu objavili nekoliko potresnih priča roditelja koji su bili prisiljeni ostaviti djecu same u bolnicama.

"Tih pet dana, četiri noći, ne bih poželjela ni najgorem neprijatelju“, kaže majka koja je, osim što je bila odvojena od djeteta, morala potpisati da dozvoljava da joj dijete vežu za krevetić, jer nema dovoljno osoblja koje bi o svima brinulo. Naime, njezina 2-godišnja curica bila je u bolnici u Vinkovcima zbog upale pluća. Zbog epidemiološke situacije majci je bilo dozvoljeno da je vidi tek 15 minuta.

"Zar nije svejedno; koronavirus sam mogla unijeti u bolnicu i za tih 15 minuta“, žali se ova majka. Sličan slučaj dolazi i iz KBC-a Osijek. Novorođenče staro 10 dana hospitalizirano je zbog urinarne infekcije. Iako isključivo dojena beba, majka ga nije mogla vidjeti čitavo  vrijeme, a nije joj, kaže, dozvoljeno ni donijeti izdojeno mlijeko. U istoj bolnici od 6. svibnja do 15. lipnja bila je i beba zbog beta hemolitičkog streptokoka – majka potvrđuje kako joj također nisu dozvolili donijeti izdojeno mlijeko. Sličan slučaj i u Vinogradskoj bolnici u Zagrebu – beba stara tri dana završila je u ožujku na intenzivnoj njezi; roditelji čitavo vrijeme nisu mogli do nje.

"Nepotreban stres i nama i djetetu“, smatra maja iz Varaždina, čiji je 6-godišnji sin 28. travnja hospitaliziran zbog loma lakta.

Protiv ove odluke reagiralo je i čak 450 psihologa, liječnika, socijalnih pedagoga, edukacijskih rehabilitatora, logopeda, odgojitelja, učitelja, medicinskih sestara, primalja, ali i 28 različitih udruga koje skrbe za djecu, koji su Ministarstvo zdravstva pozvali na reviziju odluke. Uz stručnjake, stručnjakinje i udruge, podršku je dala i pravobraniteljica za djecu Helenca Pirnat Dragičević koja ističe važnost boravka roditelja uz djecu u bolnici kao jedno od temeljnih dječjih prava prema Konvenciji o pravima djeteta. 

Tekst: D. P.
Fotografija: Shutterstock

Najnovije

Najpopularnije