Razvoj govora kod djeteta može se potaknuti igrajući se s njime, čitajući mu slikovnice, pjevanjem i, dakako, razgovarajući što više s njim, čak i kad je sasvim mala beba i kad vam se čini da vas ne razumije. Razvoj govora, kao i fizički razvoj, slijedi određenu krivulju koju većina djece slično prolazi.  Evo što očekivati u prvoj godini života djeteta:

0 – 3 mjeseca
• guguće
• načinom plakanja iskazuje potrebe

4 – 6 mjeseci
• ispušta zvukove koji sve više nalikuju glasovima koji čine riječi, čuje se mnogo raznih glasova, uključujući p, b, m
• glasom izražava veselje i razočaranje

6 – 12 mjeseci
• izgovara prve smislene riječi: baba, tata
• reagira na svoje ime, kao i na imena članova obitelji
• pokušava oponašati različite govorne zvukove
• služi se govornim glasovima da privuče i zadrži pozornost

Kako se govor dalje razvija, sve do šeste godine, tj. što možete očekivati u kojoj dobi, saznatje OVDJE.

Evo nekoliko igrara koje u najranijoj dobi mogu potaknuti razvoj govora.

Kuc-kuc i igre skrivača
U ovom su razdoblju djeci vrlo omiljene baš ove igre, a inačice su brojne. Pokrijte glavu rupcem i vidite hoće li ga dijete povući. Pitajte ga: "Gdje je mama?". Dijete će znati da ste još tu jer vas čuje. Ne pokuša li povući rubac s glave, uzmite ga u naručje i povucite rubac zajedno. A kad se otkrijete, recite "kuc-kuc".

Igra šaptanja
Većina djece voli kad im se u uho šapću riječi ili zvukovi. Lagano škakljanje zračne struje u uhu zanimljivo im je, a i potiče ih na slušanje i upijanje riječi.

Điha, điha
Stavite dijete sebi na koljena, uspravnih leđa i licem okrenutim prema vama. Držite ga rukama za trup usput pjevajući dobro poznatu pjesmicu_ "Điga, điha četiri noge, sve četiri krute…".

Te čarobne slikovnice
Stavite dijete sebi u krilo. Dopustite mu neka samo odabere slikovnicu koju čete gledati. Jasno izgovorite nazive stvari koje dijete gleda u slikovnici. Gledate li slikovnicu sa životinjama, oponašajte njihovo glasanje. Djeca obično vole slušati i oponašati zvukove lajanja, mukanja ili gakanja. Neka samo okreće stranice.

Skrivanje igračaka
Pokušajte sakriti djetetu igračke ispod pokrivača. Neka to bude igračka koju osobito voli ili za koju je posebno vezano. Pokažite mu kako i gdje ste sakrili igračku. Olakšajte mu prvi pokušaj tako da ostavite mali dio igračke neka viri. Čitavo vrijeme pričajte, potičite ga riječima na traženje.

Tekst: D. P.
Fotografija: Profimedia