Dojenački grčevi ili kolike javljaju se kod 10-30 posto dojenčadi u prva 3-4 mjeseca života, pojavljuju se više puta u tjednu i traju sedam ili više dana, pri čemu dijete dobro napreduje na težini i uredno se razvija. Kolike su obilježene iznenadnim epizodama bolnog plača pri kojem bebino lice problijedi ili pocrveni uz bolne grimase, trbuščić joj je napet i napuhnut. Dijete si pokušava olakšati bol tako što privlači nogice, odiže glavu i stišće šake.

Češće se javljaju kasno poslijepodne ili navečer, za vrijeme ili nakon hranjenja. U dobi od šest tjedana bolovi su obično najizraženiji, a do kraja trećeg ili četvrtog mjeseca života obično spontano prestaju. Najčešće se pojavljuju u dobi od tri tjedna, ali mogu početi i ranije.

"Djeca mogu već po otpustu iz rodilišta imati znakove dojenačkih kolika i one se mogu prilično razlikovati po intenzitetu. Naime, jedno dijete može nekoliko dana u tjednu u večernjim satima biti nemirno i stenjati, dok drugo 14 sati dnevno neutješno plače", pojasnio je pedijatar doc. dr. sc. Milivoj Jovančević.

O tome što je uzrok tih smetnji kod dojenčadi kaže da postoje mnoge znanstvene hipoteze o tome, a mogućih uzroka ima nekoliko. Jedan je od njih alergija na bjelančevine koje sadrži i majčino i umjetno mlijeko, odnosno fiziološka nepodnošljivost laktoze, mliječnog šećera, koja dovodi do pojačanog stvaranja plinova, uglavnom vodika. "Kada laktoza stigne u tanko crijevo, trebao bi je razgraditi enzim laktaza, no taj je enzim kod mnogo djece te dobi uspavan. Zato dio šećera ostaje neprobavljen, odlazi u debelo crijevo gdje se nalaze bakterije i tu se događa vrenje, stvaraju se plinovi koji opterećuju probavu i uzrokuju bolne grčeve", kaže dr. Jovančević. Mogući su uzroci kolika također razvoj odnosno sazrijevanje probavnog sustava, čija je posljedica pojačani rad crijeva, zatim pojačana podražljivost središnjega živčanog sustava, neurohormonska nezrelost, emotivna napetost majke i stresna situacija u obitelji.

"Neki znanstveni radovi potvrdili su da davanje probiotika kakvi su u majčinu mlijeku ima pozitivne učinke, kao i bočice sa sustavima koji sprečavaju gutanje zraka. No najdjelotvornije i najprirodnije jest stavljanje djeteta kožu na kožu u mirnoj atmosferi te smanjenje podražaja poput svjetla i buke", savjetuje dr. Jovančević. Postoje dva praktična položaja koja osiguravaju blizak kontakt i povišen položaj gornjeg dijela tijela bebe. U prvom položaju dijete je samo u pelenici i leži priljubljeno na majčinu prsnom košu. Pri tome majka leži na znatno povišenom uzglavlju, a gornji dio pidžame zakopčava preko djeteta tako da samo glavica ostaje vani. To mogu raditi i tate, štoviše istraživanja su pokazala da je dojenčad mirnija na dlakavim prsima!

U drugom položaju majka sjedi i oslanja svoja stopala na drugi stolac ili nizak stolić pri čemu su joj natkoljenice uzdignute pod 45 stupnjeva. Postavlja dijete na svoje natkoljenice licem prema sebi. Taj položaj omogućuje dobar vizualni kontakt djeteta s majkom. Ležanje bebe na trbuhu ili nošenje na podlaktici u potrbušnom položaju također olakšava eliminaciju suvišnog zraka iz probave koji uzrokuje grčeve. Pri uspavljivanju bebe treba nastojati da u prostoriji bude umirujuća atmosfera, prigušena svjetlost, tišina ili tiha i mirna glazba. Također je treba stavljati na spavanje uvijek u približno isto vrijeme.

"Iskustvo je mnogih roditelja da djetetu godi kada ga drže u naručju i nježno ljuljaju na lopti za pilates, u stolcu za njihanje ili voze u kolicima ili automobilu. Treba izbjegavati snažno drmanje kako ne bi došlo do pucanja kapilara u glavi. Bilo bi najbolje kada bi majka intuitivno osluškivala što djetetu godi i onda to činila", kaže dr. Jovančević.

Kako bi se spriječila pojava grčeva, majka koja doji treba pripaziti da dijete zahvati cijelu bradavicu zajedno s areolom te da isprazni dojku do kraja jer prvo mlijeko koje povuče ima više laktoze, a iduće ima više masnoće. Ako dijete uzme malo mlijeka iz jedne dojke a zatim iz druge, popit će mnogo laktoze, koja će pojačati grčeve. Osim toga, od tog će mlijeka biti brže gladno pa će češće jesti i tako se krug zatvara.

Više o ovoj temi pročitajte OVDJE.

I homeopatija se pokazala učinkovitom u liječenju dječjih tegoba. Homeopatija nudi cijeli niz pripravaka za grčeve, a najpopularniji su Colycinthis and Chamomilla. Ayurveda, pak, smatra grčeve poremećajem Vata doše. Zbog toga se trbuščić bebe koja ima grčeve preporučuje masiratisezamovimuljem.

Tekst: Roditelji.hr
Fotografija: Profimedia