Bivša manekenka, a danas usmješna poduzetnica i majka triju djevojčica, Ljupka Gojić Mikić, poznata je kao zagovornica zdrave prehrane. Uvijek ističe kako ima sreću što joj prijateljica Barbara Medić u Zadru ima svoju trgovinu zdrave hrane, pa joj nije problem nabaviti organsko voće i povrće i druge zdrave proizvode. Dan treba započeti lagano, a to za Ljupku, ali i njezine kćeri Janu Siennu, Milu Amelie i Mari Danu, znači uz voćni ili povrtni smoothie, koje i djevojčice obožavaju.

Smoothie s jagodama by Ljupka Gojić Mikić: 2 šalice jagoda, 1/2 šalice borovnica, 1 žlica chia sjemenki, 1/2 avokada, malo soka od limuna, javorov sirup, bademovo mlijeko

View this post on Instagram

A post shared by ljupkagojicmikic (@ljupkagojicmikic) on

Glumica Bojana Gregorić Vejzović još uvijek sanira štetu u svojem stanu koju je izazvao nedavni potres u Zagrebu, no kad ona i suprug Enes dogovore sve s majstorima, a djeca završe sa školskim obvezama, cijala se obitelj obvezno okupi za stolom uz dobar ručak.

View this post on Instagram

A post shared by Bojana Gregorić Vejzović (@bojana.g.v) on


"Otkrili smo ćufte poznatog britanskog chefa Gordona Ramsaya, koj je odlican! Isprobali smo i posebne, pohane ćevape, koji se rade od već kuhanog krumpira i dinstanog luka. No svima koji imaju djecu mogu preporučiti moj omiljeni recept, ćufte s kukuruzom by Ramsay, jer ih baš sva djeca obožavaju", kaže glumica Bojana Gregorić Vejzović.

Ćufte By Gordon Ramsay

Na ulju dinstajte luk te mu dodajte začine: malo ljute papričice, češnjak, sol, papar, mažuran i malo kumina. U međuvremenu pomiješajte jaje i krušne mrvice, koje ste prethodno pomiješali s mlijekom kako biste dobili glatku smjesu. Smjesu dodajte mesu (500 g mljevenog mesa, pola svinjetina, pola junetina), u koje ste umiješali luk i začine, te oblikujte ćufte. Ispržite ih na ulju na tavi. U drugoj posudi na maslinovom ulju dinstajte luk te mu dodajte pelate. Nakon 15 minuta, u lonac ubacite i ćufte te ostavite da se krčkaju još oko 45 minuta. Pred kraj kuhanja, po želji možete ubaciti i malo kukuruza.

Tenisačica Donna Vekić sportsku je stanku zbog koronavirusa iskoristila kako bi bila u rodnom Osijeku. Na svojem se YouTube kanalu pohvalila kako je, osim s reketom, vješta i u kuhinji. "Banana bread" njezin je prijedlog za "male kuhinjske majstorije".

Banana bread by Donna Vekić
Sastojci: 2 banane (vrlo zrele), 3 jaja, 1 šalica bademova maslaca, 1 čajna žličica sode bikarbone, 1/4 žličice morske soli, 1/2 šalice kokosovog šećera, 3/4 šalice sirovog kakaa ¾, šalice nasjeckanih oraha, 3/4 šalice nasjeckane tamne čokolade

Banane zgnječite viljuško, umutite jaja i bademov maslac. Dodajte vaniliju, sodu bikarbonu, morsku sol, kokosov šećer i sirovi kakao i miješajte dok se dobro ne sjedine sastojci. Umiješajte nasjeckanu čokoladu i nasjeckane orahe (malo jednog i drugog ostavite kako biste kasnije posuli po kruhu). Smjesu ulite u kalup. Vrh kruha pospite komadićima čokolade i orasima. Pecite 50-60 na oko 200 stupnjeva. Ostavite da se ohladi najmanje 20 minuta prije konzumiranja.

Glumica Anita Matić Delić ljubiteljica je veganske kuhinje. Nedavno je, prije izbijanja pandemije koronavirusa, održala i svoju radionicu kuhanja, na kojoj je oduševila polaznike. U novim okolnostima, glumica nastavlja inspirirati svojim kulinarskim umijećem putem društvenih mreža. Evo njezinog recepta za sladoled.

Sladoled od lješnjaka by Anita Matić Delić

Sastojci: 2 smrznute banane, 2 žlice maslaca od lješnjaka, 1 žlica rižinog slada ili drugog zaslađivača, 2-3 žlice biljnog mlijeka (primjerice, bademova)

Banane narežite na ploške i, večer prije, zamrznite ih u zamrzivaču. Smrznute banane i ostale sastojke stavite u blender i miksajte dok ne dobijete glatku smjesu. Ako je mješavina pregusta, dodajte vrlo malo mlijeka, miksajte dalje i pazite da smjesa nakon miksanja bude homogena. Ako nemate maslac od lješnjaka možete staviti i 1,5 žlicu kakaa u prahu. Ako želite neki drugi okus, primjerice od jagode, trebate ih također večer prije zamrznuti.

View this post on Instagram

A post shared by Anita Matic Delic (@anitamaticdelic) on

Tekst: Danijela Petrov
Fotografije: Instagram