Noćno buđenje bebe uvijek je problematično za roditelje, najčešće za majku, no - koliko god bilo teško ne spavati u komadu cijelu noć - stručnjaci savjetuju kako se ne biste trebali truditi promijeniti bebine navike spavanja, već pokušati razumjeti njezine obrasce spavanja te osigurati preduvjete koji bi pripomogli mirnijem snu. Djeca koja doje budit će se češće, no što očekivati kada je san u pitanju kod novorođenčeta, a što kod djeteta starog tri, šest ili 12 mjeseci, saznajte ovdje.

Razlozi zbog kojih beba ne spava noću su brojni, no važno je znati da one imaju kraći ciklus spavanja te da ne spavaju duboko kao odrasli. Tijekom prelaska iz faze dubokog sna u onu laganu, bebe se probude ako su gladne, mokre, ako im je vruće, hladno ili ako osjećaju bilo kakvu drugu nelagodu. I odrasloj je osobi teško zaspati kad se osjeća nelagodno, zar ne? Ova tri načina pomažu bebi da bolje spava.

Mnogi ljudi žele iscrpiti dijete, jer misle da će tako brže zaspati i dulje spavati. No to nije točno. Radije pokušajte smiriti dijete prije odlaska na spavanje. Najpametnije je izbjegavati žustre igre te se, umjesto toga, odlučiti za smirene aktivnosti poput čitanja slikovnica ili maženja.

Uspostavite rutinu spavanja. Tijelo je stroj, držite se rasporeda i ono će ga slijediti. Potrebno je, dakle, voditi računa o tome da dijete svaku večer ide spavati otprilike u isto vrijeme, a barem sat vremena prije toga zaboravite na sve ekrane. Plavo svjetlo mobitela, tableta i televizijskih ekrana djeluju na mozak tako da ga aktiviraju,

Stvorite dobro okruženje za spavanje. Dijete treba razlikovati noć od dana. Ako se još uvijek budite zbog noćnog dojenja, pokušajte dojiti bez svjetla ili uz vrlo slabo osvjetljenje. Kako pokušati smanjiti broj noćnih podoja, saznajte ovdje. Ne morate ni pelene mijenjati tijekom noći ako nije baš nužno. Jedan od najčešćih mitova povezanih sa spavanjem djece je da mora biti apsolutna tišina u stanu dok beba spava. Dapače, radite sve što inače radite, nemojte zatvarati prozore kako bi utišali zvukove izvana - neka se dijete navikne na to. Povremeno je čak dobro promijeniti okruženje u kojem beba spava jer ćete si uvelike olakšati buduća putovanja ili posebne prilike u kojima dijete neće moći spavati u svom krevetiću i strogoj tišini. 

Tekst: D. P.
Fotografija: Profimedia